Alla aktiviteter på lördagen
Alla aktiviteter
Kartan
Karta över aktiviteter på SciFest Pdf, 3 MB.
Kartor och alla aktiviteter hittar du också på plats på SciFest. Om du inte hittar det du säker kan du fråga vem som helst i rosa SciFest-tröja.
Med hjälp av numren kan du lättare hitta aktiviteterna på SciFest.
1. Vad säger lagen?
Vad innebär det att bli straffmyndig? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som 13-, 14- eller 15-åring? Vad får min lärare göra? Var går gränsen för misshandel?
Uppsala universitet
2. Hur och varför surrar bin? En interaktiv introduktion till surr-pollinering
How and why do bees buzz? An interactive introduction to buzz-pollination
Bin är bland de mest effektiva pollinatörerna på vår planet, men visste du att bin inte pollinerar alla blommor på samma sätt? Vissa bin måste skaka blommorna för att få tag på sitt pollen, en process som kallas "surr-pollinering" buzz-pollination. Lär dig hur surr-pollinering fungerar och upplev flera interaktiva aktiviteter med blommor, bin, höghastighetsfilmer och 3D-modeller.
Uppsala universitet
3. Giftjakten: upptäck vilka miljögifter som hotar vilda djur och växter
Poison hunt: discover which environmental toxins threaten wildlife
Vet du hur många kemikalier som människan producerar och använder, var de finns och hur de påverkar oss och andra djur? Det är detta vi studerar inom miljötoxikologi. Hos oss får du lära dig var miljögifterna kommer ifrån och hur du kan undvika dem. Du får också prova på några av de metoder som vi använder i vår forskning, till exempel pipettering. Visst låter det spännande!
Uppsala universitet
4. Medicinhörnan – löslighet och 3D-skrivare
Löslighet och effekt av läkemedel
I denna aktivitet ska vi vara läkemedelsforskare! Vi kommer att undersöka löslighet, hur bra läkemedel löser upp sig i olika vätskor. För att läkemedel ska fungera behöver det lösas upp i vätskan som finns i tarmen. Vi kommer att prova flera olika pulver och ta reda på hur de löser sig i olja (som i tarmen när vi har ätit mat), vatten (som kan jämföras med hur det är i tarmen när vi inte ätit något) och surt vatten (vilket liknar hur det ser ut i magsäcken).
Uppsala universitet
Virtuellt labb: Hur fungerar svårlösliga läkemedel i kroppen?
Du får testa att vara forskare på ett virtuellt labb. Ta på dig handskar och labbrock, använd pipetter, blanda - verkliga arbetsmoment som du kommer att utföra virtuellt. Med hjälp av din virtuella kollega behöver du hitta rätt lösningsmedel för att lösa upp en läkemedelssubstans. Animationer i den virtuella miljön kommer att belysa hur läkemedelsmolekyler interagerar med vätskan i tarmen efter att du har svalt en tablett.
Uppsala universitet
Kan man göra läkemedel med en 3D-skrivare?
Har du hört talas om 3d-skrivare? Visste du att de kan vara mycket användbara för att producera komplexa tabletter med mycket hög noggrannhet? Till exempel att göra en mycket exakt dos för små barn eller att blanda flera mediciner, så att man bara ska svälja en tablett, istället för flera. Vi kommer att visa er processen med 3D-printing och berätta mer om läkemedelsproduktionsprocessen och hur den hjälper barn och äldre.
Uppsala universitet
7. DNA-extraktion ur jordgubbar
Aktiviteten går ut på att extrahera, det vill säga utvinna, DNA ur jordgubbar med hjälp av kemikalier som finns hemma. Resultatet blir en synlig DNA sträng.
Thermo Fisher
8. Ta hand om hundar och katter
Visste du att katter och hundar också måste borsta tänderna. Eller snarare få hjälp med det av människorna som tar hand om dem. Hos oss får du prova på att borsta tänderna på en djuratrapp och också andra moment inom djuromvårdnad.
SLU
9. Gissa bajset!
Pluttar, korvar, blaffor, stora högar, eller små korn, djurens bajs kan se väldigt olika ut! Lär dig mer om bajs, hur olika djur bajsar och vad man kan lära sig om bajs! Vilket djur har bajsat här?
Biotopia
10. Växter i arbete: utforska fotosyntesen genom experiment
Plants at Work: Interactive Exploration of Photosynthesis
Denna interaktiva upplevelse visar på ett engagerande sätt växternas grundläggande process: fotosyntes. Se till exempel hur syrgasbubblor bildas i ljus och undersök klyvöppningarna med mikroskop. Genom experimenten kan du se förändringar och resultat i realtid, vilket gör biologiska koncept som är svåra att se konkreta och minnesvärda.
SLU
11. Bakterier och antibiotikaresistens
Bacteria & Antibiotic Resistance
Vad är antibiotika? Hur kan bakterier bli resistenta mot dessa läkemedel? Kan antibiotikaresistens vara ett problem? Vad kan vi göra åt det? I den här aktiviteten kommer svaren på dessa frågor och många fler att ta dig med på en rolig resa för att lära dig mer om mikrober, strategier för att bekämpa dem och hur antibiotikaresistens fungerar. Kom och lär dig tillsammans med oss!
Uppsala universitet
12. Hur styr man en robot?
Hur styrs egentligen flygplan, raketer och robotar? I den här aktiviteten kommer ni introduceras till reglerteknik - den "gömda" tekniken som får många saker runt omkring oss att fungera. Ni kommer att få testa på att manuellt balansera en inverterad pendel och styra en linjeföljningsrobot, för att sedan se hur reglerteknik kan användas för att göra detta "automatiskt". Samma principer som ni får testa används för att styra flygplan, raketer och robotar.
Uppsala universitet
13. Upptäck generativ AI: Skapare eller förfalskare?
Välkommen att utforska generativ AI med oss! Senaste åren har det skett en enorm ökning av AI-genererade bilder och chat-botar som självsäkert svarar på alla tänkbara frågor. Hos oss får ni prova på några sådana verktyg och undersöka hur bra de fungerar. Kan du styra vad chat-gpt säger? Kan en chat-bot hålla en hemlighet? Och kan du se när ett foto i själva verket är genererat?
Uppsala universitet
14. Bin kan också bli sjuka
Honungsbin är viktiga pollinatörer men också fascinerande sociala insekter som gör honung, dansar och många andra spännande saker. Tyvärr drabbas de även av sjukdomar som vi vid SLU Centrum för forskning om honungsbin forskar på. Kom förbi vår monter om du vill veta mer om honungsbin och hur vår forskning hjälper dem. Här får du chansen att titta på levande bin utan risken att bli stucken.
SLU
15. Chipsspelet
Tur och skicklighet ger dig bättre skörd. Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor. Först ska du räkna ut vad du behöver odla, sen är målet att få ut så många chips som möjligt. Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd.
SLU
16. Känn och lukta på skogen
Skogen - platsen, ekosystemet, kollagret, råvaran. Med Skogslabbet vill vi göra elever medvetna om vad skog är och vad den är bra för. På vår workshop får eleverna känna och lukta på olika material och –produkter från vår skogslåda, som blåbär, cellulosa och biopellets. Vi diskuterar hur produkterna tillverkas, och vad de används till. Våra läromedelsförfattare och en SLU-forskare leder övningen. Mellan workshops kan ni också uppleva skog i 360 (VR) och prata om skogens konung.
SLU
17. Upptäck framtidens skog
Följ med på en resa genom svenskt skogsbruk, från frö till produkt. Utforska djuren, naturen och maskinerna. Bli engagerad i diskussioner och spåna om skogens mångsidiga roll. Skogen är inte bara en källa till råmaterial, utan också en livsmiljö för otaliga arter, en plats att trivas och må bra i och en viktig faktor för klimatreglering. Vad ska vi ha skogen till i framtiden? Välkommen till vår monter för att lära, utforska och prata skog tillsammans.
Skogforsk
18. Rymdquiz med Astronomisk ungdom
Här får du träffa hela Sveriges förbund för rymdintresserade barn och ungdomar. Vi berättar om oss själva och vad vi gör. Du får svara på ett rymdquiz med chansen att vinna fina priser som såklart är rymdrelaterade.
19. Köra buss på bananskal?
Hjälp bussarna få fart med ditt äppelskrutt och bananskal! Prova vårt spännande matavfalls-spel med green-screen. Vad är det svarta guldet djupt inne i rötkammaren? Var med och skapa ett kretslopp, från jord till bord till jord!
Uppsala Vatten och Avfall
22. Tillsammans med AI: Samhällsvetenskapliga perspektiv på ny teknik
Ta del av forskning kring vilka mänskliga relationer som väcks i mötet med artificiell intelligens. Genom att pröva en interaktiv upplevelse får du chansen att reflektera över samtida teknikutveckling och vilken betydelse den skulle kunna ha i ditt liv. Vad är AI? Och hur föreställer du dig en framtid där människor och AI lever sida vid sida?
Uppsala universitet
23. Upptäck Vadstena klosterkyrka år 1470
Följ med pilgrimen Kristina från Gärdslätt in i Vadstena klosterkyrka år 1470. Se och hör vad hon fick uppleva när hon gick runt inne i kyrkan. Hör klosterfolkets sång och upplev hur kyrkan såg ut. Lyssna till nunnor och munkar när de sjunger från sina olika platser. Idag finns inget kvar av interiören men 3D-modellen gör den verklig igen!
24. Upptäck och skapa ett Uppsala som bidrar till bättre hälsa för människor och miljön
Var med och bygg ett friskare Uppsala! Av legobitar bygger vi ett Uppsala i miniatyr med människor, hus, skolor, vägar, bilar, bussar, affärer med mera, där du lever. Hur ser din miljö ut? Vad hjälper vad stjälper? Vad är bra, vad behöver ändras? Vilka delar bidrar till att du mår bra? Hur kan förändring ske? Vem kan förändra?
Uppsala universitet
25. Strålning i naturen - var kommer den ifrån?
Vet du vad joniserande strålning är för något? Strålning används inom medicin och skapas även i kärnkraftverk, men det förekommer också i naturliga processer, både på jorden och i yttre rymden. Här får du i samtal med en forskare utforska olika slags joniserande strålning och även testa på att mäta och identifiera den. Vi har inga radioaktiva spindlar att bjuda på, men mycket annat.
Uppsala universitet
26. Upptäck materialegenskaper – prova, bryt och lär!
Välkommen in i materialteknikens värld! Inom materialtekniken blandas många olika vetenskapsområden såsom till exempel matematik, fysik, kemi och teknik – allt för att förstå de olika materialens uppbyggnad, egenskaper, användningsområden och miljöpåverkan. I den här aktiviteten kommer du få ett smakprov på allt detta genom flertalet intressanta minilaborationer.
Jernkontoret
27. Hitta guld och koppar!
Lär dig att ta prover under jordens yta för att utvinna mineral som består av guld och koppar. Vi använder oss av en 3D-modell av jordens berggrund och med hjälp av sugrör får du fiska upp olika mineralprover. Med hjälp av dessa prover lär du dig att beskriva de olika bergarter som ligger under jordytan, kartlägga var de finns sig och hur tjocka de är – allt för att kunna räkna ut hur mycket guld och koppar du kan utvinna.
28. Vi är Cytiva!
Kom och lär känna Cytiva! Har du drömt om att få labba på tiktigt? På med labbrocken och skyddsglasögonen så kör vi! Välkommen till vår kemistation och prova på labbarbete. Här får du experimentera och utforska våra produkter och instrument med oss.
Cytiva
29. Jordbävningar och jordens inre
Här får man prova att göra sin egen jordbävning, och man kan lära sig hur ett mätinstrument för jordbävningar (en seismometer) fungerar. Kan du göra en större jordbävning än din klasskamrat?
Uppsala universitet
30. En resa under jordens yta
A journey to the sub-surface of the earth
Vad finns inuti vår jord och under våra fötter. Hur vi studerar vi det? Du kommer att få ett simulerat uppdrag där du ska hjälpa oss att övervinna oväntade vardagliga utmaningar som stör våra planer på att upptäcka mer om underjorden. Förhoppningsvis kommer vi med er hjälp att kunna slutföra vår undersökning och se vad som döljer sig under den ytan. På engelska.
Uppsala universitet
31. Klimathörnan
Här kan du lära dig mer om väder, vatten och klimat tillsammans med forskare från Uppsala universitet.
Simulering av regn med vattenballonger
Water balloon rainfall simulation
Dyk in i en praktisk simulering av regn och avrinning med hjälp av vattenballonger! Vi använder "blomlåde-avrinningsmodellen" för att visa hur olika jordtyper reagerar på extrema väderhändelser. Gör dig redo att plaska runt och lära dig hur extrema väderförhållanden påverkar miljön.
Quiz om vattenfotavtryck: Hur mycket vatten använder du?
Water Footprint Quiz: How much water do you use?
Lär dig vad vattenfotavtrycket är. Spela sedan ett interaktivt quiz för att gissa vattenfotavtrycket för vardagliga föremål. Upptäck den överraskande mängd vatten som behövs för att producera mat och produkter och lär dig hur du kan bli mer vattenmedveten.
Bli en klimatdetektiv och förutspå vädret som ett proffs
Be a climate detective and predict the weather like a pro
Utforska grunderna i väderprognoser! Med hjälp av kartor över klimatvariabler kommer vi att beskriva vädret och förutspå vädret för de kommande dagarna. Den här aktiviteten hjälper dig att förstå vetenskapen bakom väderprognoser och de verktyg som meteorologer använder för att göra korrekta förutsägelser.
Hitta lösningar med klimatpussel
Climate Fresk – Decode the climate puzzle and unlock the whole process
I denna spännande interaktiva workshop får deltagarna förståelse för klimatförändringarna och tillsammans diskuterar vi hur vi kan motverka dem.
Tänd lyset: Experiment med förnybar energi!
Light it up: Renewable energy experiments!
Använd vindturbin- och solpanelssatser för att generera elektricitet och lära dig mer om förnybara energikällor. Experimentera för att se hur mycket ström du kan producera!
32. Möjligheterna ligger i materialen!
Här får du bekanta dig med olika typer och material och du får själv göra några spännande experiment som demonstrerar intressanta materialegenskaper. Allt vi omger oss med består av material och genom att utnyttja olika materialegenskaper görs allt från kläder till hus, bilar och elektronik. Vid tillverkningen av material finns många sätt att påverka materialens egenskaper och man behöver använda kunskaper i fysik, kemi och teknik. I vår monter får du också bli en materialvetare!
Uppsala universitet
33. Kemi är kul!
Kemi är KUL! Det bästa sättet att lära sig kemi är genom experiment, och det bästa sättet att inspirera framtida kemister är genom fantastiska experiment. Vi presenterar ett antal experiment som visar viktiga kemiska begrepp på ett roligt sätt. Men ännu viktigare är våra demonstrationer syftar till att inspirera och väcka nyfikenhet. Vi planerar att visa några klassiska experiment, men även sådana som inte utförs så ofta.
Uppsala universitet
34 Att göra det osynliga synligt - Hur fungerar masspektrometrisk bildbehandling?
Making the invisible visible – How does mass spectrometry imaging work?
Du kanske har hört talas om avbildningstekniker som röntgen, MR eller CT. Alla dessa används ofta inom medicinen för att diagnostisera sjukdomar. Vi arbetar också med en avbildningsteknik som kallas masspektrometrisk avbildning för att ta reda på mer om den molekylära bakgrunden till sjukdomar. Välkommen om du vill lära dig mer om den här tekniken och göra dina egna bilder med våra "magiska osynliga bläck".
Uppsala universitet
35. Läkemedel i fokus
Vad är läkemedel? Hur fungerar de och hur gör man dem? Upplev läkemedelsmolekyler i VR, tävla i att bygga egna molekyler och ställ alla dina frågor om kemi och läkemedel. Kom och se hur roligt vetenskap kan vara!
Uppsala universitet
36. Såpbubblor – inte bara för barn
Det sägs att Newton kom på sin teori för ljusets diffraktion när han tittade på ett barn som blåste såpbubblor. Nobelpristagaren i fysik Pierre-Gilles de Fennes höll 1991 en nobelföreläsning som till stor del handlade om såpbubblor och såphinnor. För en fördjupad förståelse krävs många verktyg ur den matematiska fysikens och den fysikaliska kemins verkrtygslåda, och detta kommer ni att få ta del av här.
Uppsala universitet
37. Ingenjörskonst för medicin
Engineering for medicine
Vad gör ingenjörer inom sjukvården? Vad kan mycket små vätskeflöden och 3D-printing göra på ett sjukhus? Upplev vad du kan göra med små vätskedroppar, ben och 3D-printing!
Uppsala universitet
38. Varför ska vi bry oss om smittspridning mellan människor, djur och vår miljö?
Smittsamma sjukdomar sprids inte bara mellan människor. Helt friska djur kan bära på bakterier och virus som gör oss sjuka, precis som vi människor kan föra över sjukdomar till djuren. Genom att förstå hur sjukdomar sprids kan vi skydda både oss själva och djur och natur. Men varifrån kommer smittor och hur sprids de? Och vad betyder smittskydd egentligen i praktiken? Kom och utforska detta med oss!
SLU
39. Vad händer i hjärnan vid Alzheimers och Parkinsons sjukdom?
Välkommen att titta in i vår fascinerande hjärna och ta reda på vad som händer i hjärnan när man drabbas av Alzheimers eller Parkinsons sjukdom. Här får du prova på att vara hjärnforskare och med mikroskopets hjälp upptäcka hur hjärnan ser ut inuti. Du får även se hur vi kan studera hjärnans sjukdomar i olika modellsystem, där vi kan följa hur vissa proteiner klumpar ihop sig och skadar hjärnans celler. Du får också höra om vårt arbete med att utveckla läkemedel mot hjärnans sjukdomar.
Uppsala universitet
40. Entreprenörskap och Uppsala som industristad
Entreprenörskap, industrialisering, nya teknologier, kommunikationer, fabrikssystemet och organisering. Kunskapslyftet gjorde Uppsala och Sverige rikt. Uppsala var från 1860-talet och fram till 1970-talet en livaktig industristad med tillverkning av cyklar, motorcyklar, utombordsmotorer, skor, tvål och skönhetsmedel, med textilindustri, livsmedelsindustri, boktryckerier, mekanisk industri, tegelbruk och mycket annat. Lär och inspireras!
Uppsala industrimuseum
47. Solceller ger dagens billigaste energi!
Framtidens viktigaste energikälla är solen. Med hjälp av solceller kan man omvandla solljus direkt till el. Visste du att solceller redan nu är det billigaste sättet att producera el på stora delar av jordklotet? Ett snabbt byte till förnybara energikällor är en viktig del i kampen mot klimatförändringar. Vi kommer att utforska olika aspekter av solceller: Hur fungerarar solceller? Hur kopplar man ihop solceller till moduler? Hur kan man lagra solel?
Uppsala universitet
48. Kan man bada när det är algblomning?
Algblomningar blir allt vanligare med ökad mängd näring och varmare klimat. Hos oss får ni lära er mer om hur en algblomning ser ut i närbild genom mikroskop samt höra om varför algblomningar uppstår och hur vi på SLU studerar vilka gifter de kan bilda och vad vi kan göra för att minska utbredningen. Diskutera också: När kan du och när bör du inte bada? Varför ska du inte låta din hund dricka av vattnet när det är grönt?
SLU
50. Under ytan: mikroskopiska svampar spelar stora roller
Vill du se de 'mystiska' svamparna som lever i Fyrisån och andra vattenmiljö? Här är din chans! Besök för att se några av dessa svampar och lär dig om hur de hjälper miljön och människor också!
SLU
51. Under ytan: allt om fisk och vattenbruk
Hos oss kan du lära dig mer om att odla i vatten, framförallt fisk! De flesta fiskar vi äter idag är odlade, och det finns många funderingar och myter. Vi ser till att du får med dig rätt information hem! Dessutom kan vi visa hur djurfoder produceras, hur man odlar, och spännande teknologier för att undersöka hur fisken mår. Visste du t.ex. att den populäraste fisken vi odlar mår bättre när det är trångt? Kom till oss så berättar vi varför!
SLU
53. Energimani
Kom till Vattenfallgymnasiets monter och fyll ditt besök på SciFest med energi. Prova hur 100 000 volt känns. Stoppa fingret i kokande vatten. Lär dig snurra snabbare.
Vattenfallsgymnasiet
54. Braingames – ett hinderbanelopp för hjärnan!
Särskilt begåvades hjärnor fungerar lite annorlunda. De behöver inte vara klassens duktigaste. Går skolan långsamt kan de ha svårt att koncentrera sig och blir stökiga eller inåtvända. Den som inte vet om sin höga intelligens känner sig lätt dum och förstår inte varför det inte går att tänka och vara som alla andra. Prata med oss om särskild begåvning och spring av dig i huvudet med våra IQ-utmaningar i ett hinderbanelopp för hjärnan!
RFSB - Riksförbundet för särskild begåvning
57. Titta in i kroppen med ljus, ljud och elektroner
Vill du prova ultraljud, se hur en mobil kan bli ett mikroskop, eller titta in en cell med elektroner? Eller vill du kanske hellre ta en AI-genererad Monet- eller Munch-bild av dig själv? Den här aktiviteten fokuserar på bilder, bildanalys och AI. Du får prova lite olika bildtagningstekniker, och hur man med hjälp av datorn och AI kan analysera och modifiera bilder.
Uppsala universitet
58. Tro inte på allt du ser
Du får se demonstrationer och genomföra experiment om hur du kan bli lurad och lura dig själv. Du lär dig att inte tro på allt du ser och hur sinnet kan bedra dig. Testa t.ex. en slagruta för att finna vatten. Lär dig genomskåda desinformation.
Vetenskap och folkbildning
59. Cirkulärt: gödsel från avloppet och djurfoder från matavfallet
Vårt avlopp och avfall innehåller produkter som vi idag inte utnyttjar till fullo. Avloppet kan vi med nya torktekniker omvandla till gödsel och avfallet kan vi med hjälp av fluglarver omvandla till djurfoder. Vi visar hur dessa tekniker fungerar och förklarar hur de kan vara en del av en miljövänligare framtid. Du får också träffa larverna som hjälper oss att sluta kretsloppet.
SLU
61. En elektrifierande resa: var med i omställningen mot framtidens hållbara samhällen
Drömmer du att bli elingenjör? Träffa proffs, se utbildningar och hur vi bidrar till samhället. Elektrifierande turen: Använd kroppen för att generera el. Magic Box: Lägga din mobil i boxen och lär dig vad är speciellt med den, lär dig om elektromagnetiska vågor och trådlös kommunikation. Livräddande skyltdockan: Rör saker som efterliknar mänskliga vävnader som en "WIFI-signal" skulle se dem och lär dig om plattformar och hur dessa kan hjälpa rädda liv samt om hur musik inspirerar ingenjörer.
Uppsala universitet
62. Halvledarteknik: En teknik för alla tider och storlekar
Upptäck världens mest banbrytande teknik på vår workshop. Lär dig om halvledarnas avgörande roll i allt från smartphones till rymdfarkoster, och dess historia från den första datorn till framtida forskning. Utforska integrerade kretsars fascinerande värld och förstå varför de är hjärtat i modern elektronik. En unik chans för framtidens ingenjörer att få en bra grund i detta revolutionerande vetenskapsområde.
Uppsala universitet
63. En läskig VR-värld, upplev och förstå kroppens rädsloreaktioner
Vad händer i kroppen när man blir rädd? Kom och få reda på detta! Hos oss får man testa olika situationer med VR-headset som skulle kunna skrämma en. Samtidigt mäter vi hur din kropp reagerar på detta. Man får veta hur rädsla och kanske andra känslor fungerar och varför olika människor blir rädda i olika situationer och andra inte.
Uppsala universitet
64. Programmera LEGO-robotar
Åtta LEGO-robotar väntar på att lösa uppdrag! Under workshopen får deltagarna en introduktion till blockprogrammering, för att sedan med hjälp av färdiga kod-block instruera robotarna att lösa problemen som de ställs inför. En bra introduktion till konkret och rolig programmering, som passar både nybörjare och elever med programmeringsvana!
Uppsala universitet
65. Tekniken som får vår värd att fungera
Exploring Bluetooth and Radiometric Fingerprinting
Du kommer att få en unik möjlighet att utforska Bluetooth-signaler som den från din telefon och bekanta dig med teknik som får vår värld att fungera.
66. Vad döljs under vattenytan?
Lär dig mer om organismer i vatten. Hur mår de? Hur och varför undersöker forskare dem? Vi har flera stationer med olika aktiviteter, kom och prova på. Du kan testa moderna metoder för att avslöja spår av vad som döljs under ytan. Filtrera vatten för att få fram DNA och undersök med mikroskop vad som syns med blotta ögat. Vad är eDNA? Och hur det kan användas för att avgöra hur miljön mår?
SLU
67. Grönsaksbatterier
Hur kan en potatis hjälpa en miniräknare att fungera? Vad händer när en smartphone laddas från ett uttag? Kom till oss för att ta reda på det! Här kan du bygga ett batteri med vanliga grönsaker och frukter. Du kan också lära dig hur batterier som driver mobiltelefoner och elbilar ser ut inuti och hur de fungerar.
Uppsala universitet
68. Alumnnätverken vid SLU och UU
Har du läst vid något av våra två universitet? I så fall är du alumn och välkommen att gå med i våra alumnnätverk! Här finns information om SLU Alumn och Uppsala universitets alumnnätverk. Kom och ta reda på hur nätverken kan ge dig möjlighet att hålla kontakten med ditt universitet och utöka dina professionella och sociala nätverk.
69. Vad lyser i köket?
Det är lätt att ta våra vardagsobjekt för givet och glömma bort att allt är uppbyggt av kemikalier. Ett vackert sätt att påminna oss är att observera fotoluminiscens från det vi har omkring oss. Det finns mycket i vårt hem som lyser om man belyser det med UV-ljus. Vi kommer utforska luminiscens med produkter som finns i vårt kök, t.ex. spenat och curry och bereda en oljeblandning som lyser vackert rött eller gult under UV-belysning. Detta är ett experiment som också kan upprepas hemma!
Uppsala universitet