#setImageUri("apple-icon-114x114.png" "apple-touch-icon" "114x114" "") #setImageUri("apple-icon-144x144.png" "apple-touch-icon" "144x144" "") #setImageUri("android-icon-192x192.png" "icon" "192x192" "image/png") #setImageUri("favicon-16x16.png" "icon" "16x16" "image/png")

Medverka på vetenskapsfestivalen SciFest

Scifest illustration från webb

På SciFest den 9 – 11 oktober har du chansen att visa upp din forskning/verksamhet på ett interaktivt sätt. Räkna med många frågor och spännande diskussioner! Målgruppen är skolklasser och allmänhet. Festivalen är välbesökt och har som mest haft ca 8000 besökare. SciFest arrangeras av SLU och Uppsala universitet.

Forskare berättar för ungdomar.

Foto: Tobias Sterner / Bildbyrån

Detta är SciFest!

Vi vill ge barn och skolungdomar möjlighet att upptäcka hur roligt det är med vetenskap och förhoppningsvis så ett frö till att de unga blir intresserade av att inhämta kunskap, plugga vidare och kanske även forska.

Interaktiva aktiviteter

Så fundera på hur du kan presentera din forskning med hjälp av spel, experiment, frågesporter, tävlingar eller andra aktiviteter där besökarna får känna, lukta, lyssna, diskutera och uppleva. Hur kan besökarna bidra? Kanske kan de tillverka något eller rösta om något?

Vill du stå på scen?

För ett par år sedan gjorde ett gäng doktorander succé med en kemishow. Har du en idé du tror skulle funka på scen, som en föreställning för barn?

Det är ett roligt sätt att kommunicera forskning! Hör då av dig till oss på SciFest.
Under skoldagarna framträder forskare tillsammans med skolelever. Tipsa gärna om forskare som är bra på att prata med barn och ungdomar! Kanske är det du?

Tema Jorden under våra fötter

Vi har också ett samarbete med Forskarfredag. Om ni vill knyta er aktivitet till deras tema "Jorden under våra fötter" är ni välkomna att göra det, men det är inget krav. På SciFest vill vi som vanligt ha en blandning av forskning från alla ämnen.


Foto: Tobias Sterner / Bildbyrån

Hur funkar det?

SciFests utställare kommer från skolor, universitet, företag, myndigheter, museer och organisationer. Du bemannar din monter på SciFest under hela dagarna men kan också arrangera en workshop för skolklasserna under specifika tider. Du bestämmer själv om du vänder dig till mellanstadium, högstadium och/eller gymnasium.

Workshop och drop-in

Ni som väljer att arrangera en workshop i er monter under skoldagarna får en lite större monteryta som ni använder under hela SciFest. När det inte är workshop är det drop-in i alla montrar.

  • Monter med workshop: yta 5x5m, 2 bord och 16 stolar. två eller tre väggar.
  • Enbart drop-in, ytan varierar, standardmöblering 1 bord och 2 stolar, minst en vägg att sätta saker på.

Öppet

  • Torsdag och fredag 9 - 15
  • Lördag 9 - 16

Anmälan

Vi öppnar anmälan den 11 april. I vår tidslinje ser du vad som kommer att hända vid olika tidpunkter.

Språk

De flesta besökarna är svensktalande. Har ni inga svensktalande forskare i gruppen uppmuntrar vi er att ta med en svensktalande student, eller kanske en kommunikatör som kan hjälpa till i kommunikationen med besökare. Många barn och ungdomar är bra på engelska så alla inblandade behöver inte kunna svenska.

Godis och give-aways

Kom ihåg att SciFest är ett godisfritt event. Undvik också klistermärken, ballonger och liknande eftersom det har en tendens att sprida sig i lokalen. Barn och ungdomar är påhittiga.

Nu är det dags att fundera på vad du vill göra på SciFest. Kontakta gärna oss som arbetar med vetenskapsfestivalen om du vill ha tips på vad du kan göra. Anmälan öppnar 11 april.

På vårt informationsmöte 7 april får du veta hur SciFest fungerar och vad andra forskare har gjort på SciFest.

Anmäl dig till informationsmötet

En sak du måste bestämma är om din aktivitet bara ska vara drop-in-aktivitet eller om du också vill ge en workshop för skolklasser under torsdag-fredag. De som ger en workshop får en större monter. På lördagen är det drop-in i alla montrar.

Ta chansen att vara med på en workshop på Gustavianum, ledd av de erfarna museipedagogerna Cecilia Ödman och Leif Hallsén. Där får du praktiska tips och råd kring hur du kan utforma din aktivitet och vad som är viktigt att tänka på som utställare i mötet med besökarna. Vi går också igenom hur du beskriver din aktivitet på ett lockande sätt.

Vi anordnar en särskild workshop för alla inom Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap 24 april.

Anmäl dig till workshop på Gustavianum

Våra bästa tips för en lyckad aktivitet

Deadline för anmälan.

Till detta datum måste du ha lagt in all information om din aktivitet i bokningssystemet, en beskrivning av din aktivitet, tider för din workshop. Därefter har du tid att utforma din aktivitet. Vi i SciFest-teamet finns hela tiden på plats för att hjälpa dig

Mellan 20 - 27 augusti behöver vi få in praktiska uppgifter.

SciFest-teamet kommer, i god tid, att skicka ut en förfrågan gällande ditt behov av el, nätuppkoppling, transport, mat etc.

Information om säkerhet och föreskrifter på SciFest

Gemensam transport av material till Fyrishov, Uppsala, för dig som är anställd på SLU eller Uppsala universitet. Du kan börja förbereda din monter på eftermiddagen.

Samla krafterna för nu är det nära. Den 9 oktober öppnas dörren till SciFest 2025!

Har du frågor eller vill bolla idéer?

SciFest-teamet hjälper dig gärna! Vi involverar både utställningspedagoger och kommunikatörer. Tillsammans kan vi redan i ett tidigt skede jobba fram en aktivitet som passar för just din forskning.

För SLU

För Uppsala universitet

För externa utställare

Kontakt

Besök SciFest

Uppsala universitets logotyp
SLU logotyp