Scenprogram
Hur forskar man om kor? Eller liv i rymden? Vi har bjudit in några forskare som berättar kort om sin spännande forskning. Två skolelever leder samtalet efteråt. Självklart får den unga publiken ställa alla sina frågor. Måste förbokas. Det gör du samtidigt som du bokar klassens besök och workshops.
Torsdag 10 oktober
TikTok, snus och droger – varför blir man beroende, och kan man bli beroende av allt?
Torsdag 9.15-10.15 (Högstadiet)
Du kan uppleva stark glädje och vällust när du äter något gott, blir förälskad eller lyckas bra med en uppgift. Kroppens naturliga belöningssystem är viktigt för vår överlevnad men kan också göra så vi fastnar i olika beroenden. Det kan handla om alkohol, droger och nikotin eller datorspel och sociala medier. Din klass får träffa Mathias Hallberg som är en av de främsta experterna inom beroendeforskning. Vad händer i hjärnan? Hur kan vi skydda oss? Och varför är unga hjärnor extra känsliga?
Hur ska man få människor att ändra beteenden?
Torsdag 10.45-11.45 (klass 9 + gymnasiet)
Att alltid vilja ha mer. Och ändå drömma om att äga mindre. Kanske har du också undrat hur det går ihop? Det kan Katarina Graffman, efterfrågad föreläsare och forskare inom kulturantropologi, berätta mer om. Genom att förstå konsumtionskulturen och den sociala roll som konsumtion spelar för människor kan vi bättre förstå varför människor inte agerar på all information om klimatförändringar. Och med den kunskapen kan vi hitta verktyg för verklig förändring!
Från gräs till glass
Torsdag 12.15-13.15 (Mellanstadiet)
Du har säkert ätit glass och sett kor som äter gräs. Men vad händer däremellan? Vad pågår inuti en ko? Det kan Sigrid Agenäs berätta på ett lättbegripligt sätt. Hon är en av SLU:s främsta koforskare. Hon kan också svara på frågor om mycket annat. Hur går det till när hon forskar om kor? Hur pratar kor med varandra? Hur tar vi hand om dem så att de mår bra? Och hur kan de bidra till ett jordbruk som är hållbart för biologisk mångfald och klimat?
Kläder och social status i 1700-talets Sverige
Torsdag 13.45 - 14.45 (klass 9 + 60 gymnasiet)
Under äldre tid fanns ett nära samspel mellan fina kläder och hög social status. Men kläder kunde också användas av dem som ville framstå som finare än de faktiskt var. Detta var inte minst fallet under det sena 1700-talets omvälvande decennier, när nya grupper växte sig starkare i samhället och utmanande gamla eliter och äldre föreställningar. Historikern Mikael Alm, känd från historieprogram på SvT, pratar om ett ämne som säkert kommer att kännas bekant också för dagens ungdomar.
Fredag 11 oktober
Insekter som framtidens mat på jorden och i rymden
Fredag 9.15-10.15 (Högstadiet)
Tyvärr medför dagens produktion av mat problem för både klimat och biologisk mångfald. Vi måste hitta nya sätt att få den mat vi behöver! Samtidigt planeras längre rymdresor där produktion av mat också är helt centralt för att de ska bli verklighet. Att föda upp insekter skulle kunna vara ett alternativt sätt att producera mat både på jorden och i rymden. Åsa Berggren är en av de första svenska forskarna som gav sig in i detta nya ämne.
Birkakrigaren som var en kvinna
Fredag 10:45 - 11.45 (Högstadiet)
Vad händer när personen i en vikingatida grav, som betraktats som krigare, visar sig vara en kvinna? Arkeologiforskaren Charlotte Hedenstierna-Jonson väckte stor uppståndelse med sina nya rön. Hör mer om humanistisk och naturvetenskaplig forskning, metoder, tolkningar, och att det kan vara svårt att förstå varandra över vetenskapsgränserna. Det är också en berättelse om vad som kan hända när resultatet är oväntat. Hur förhåller man sig till förutfattade meningar, fördomar och mediala stormar?
Jakten på liv i rymden
Fredag 12:30 - 13:30 (klass 9 + gymnasiet)
Inom forskningsfälten astronomi och astrobiologi används många metoder för att söka efter utomjordiskt liv. Forskarna letar exempelvis efter kemiska signaturer som kan visa om det finns fotosyntes, men har även metoder för att söka efter intelligent liv i rymden. Klassen får träffa astronomen Erik Zackrison som är en av de forskare som söker efter våra kosmiska grannar. Han är särskilt intresserad av en fråga: Finns det utomjordiska civilisationer som ligger långt före oss i teknisk utveckling? Passar både inom filosofi, biologi och fysik.