Svar på vanliga frågor

Kostar det något att delta på SciFest? 

Nej, det är helt gratis att komma till SciFest. Till skoldagarna behöver läraren dock registrera sin klass och förboka aktivitet för eleverna.  
På lördag den 23 september behövs ingen registrering, det är bara att komma förbi! 

Vad händer på SciFest? 

På torsdag den 21 september och fredag 22 september besöks SciFest av tusentals skolelever. Eleverna får träffa forskare, göra spännande hands-on-aktiviteter, lyssna på intressanta föredrag och ha möjlighet att ställa frågor och få svar från forskare och andra experter. Utställarna är forskare från Uppsala universitet och SLU, representanter från olika företag och organisationer samt elever och lärare på skolor.  
 
På lördag den 23 september besöks SciFest av tusentals intresserade människor, unga som gamla. Tipsa gärna elevernas föräldrar att komma med hela familjen på lördagen! Då får man även en rabatterad badbiljett på Fyrishovs badanläggning om man både vill delta på SciFest och ta ett dopp i poolen.  

Hur registrerar jag mig och hur bokar jag aktiviteter för min klass? 

På hemsidan finns en flik för "Skola" där finns anmälanslänk till registreringen/bokningen. Anmälningslänken är öppen från 7 augusti till 22 september. Följ instruktionerna som du ser på skärmen för registrering. Där hittar du även utbudet med aktiviteter, både de som behöver förbokas och de som inte behöver förbokas.  

Tänk på att workshoparna tar max 16 elever per pass. Om din klass är större än så, behöver du dela upp din klass i grupper och boka upp olika pass för grupperna.  

Efter en lyckad registrering/bokning får du en bekräftelse i din mejl. I bekräftelsen får du även instruktion för hur du kan ändra i din bokning. Får du ingen bekräftelse kan du ha råkat ange en felaktig e-postadress i din bokning. Kontakta oss i så fall, så hjälper vi dig.   

Måste man registrera sig och förboka aktivitet? 

Det är jättebra om alla skolklasser som planerar komma registrerar sig i förväg, så vi kan hålla koll på hur många som kommer till evenemanget. Om en skolklass kommer oanmäld, tas de emot i mån av plats. Anmäl er i registreringen/info-disken om ni kommer oanmälda.  

Det är bra att boka sin aktivitet i god tid, då det är många klasser som önskar boka aktiviteter. Här kan lärare även planera sin dag på SciFest genom att boka upp flera olika aktiviteter. 
 
Man måste inte förboka aktivitet, det kommer att finnas sk "nonstops" som är öppna för alla under hela öppettiden. Det finns även möjlighet att spontanbesöka de bokningsbara aktiviteterna om de för tillfället förblivit obokade.  

Kan man äta matsäck på plats? 

Ja, det finns utrymmen att äta medhavd matsäck på, se utmärkta platser för detta. Det finns även en kiosk på plats som säljer dryck och lättare förtäring. Ta gärna med egen flaska att fylla på vatten i, det finns vattenpåfyllningsstationer på plats.  

Hur tar jag mig till Fyrishov med min skolklass? 

Boka din resa genom UL:s gruppresor. Tänk på att vara ute i god tid för din bokning, då det är många klasser som bokar bussresor.  

Här är vägbeskrivning till Fyrishov.  

Hur många pass kan en lärare boka och kan en lärare boka aktivitet åt en kollega? 

Vi sätter ingen gräns för hur många pass en lärare kan boka. Det är vanligt att lärare bokar aktiviteter åt sina kollegors elever också. Vår rekommendation är dock att varje lärare bokar aktiviteter åt sina egna elever. 
OBS1: Tänk på att bara boka de pass och de aktiviteter som ni ämnar att delta i. Att reservera platser är inte tillåtet då det snabbt blockerar upp platser för andra lärare och elever.  
OBS 2: Tänk på att det är bara den läraren som har bokat som får deltagarinfo från oss och som kan göra ändringar i bokningen.   

Hur kommer jag i kontakt med er som arrangerar SciFest? 

Mejla oss på scifest@uu.se så svarar vi på din fråga.  

Team SciFest

Senast uppdaterad: 2023-08-06