Panelsamtal om lärarens retorik

Vad händer i ett klassrum där lektionen lyfter, eleverna diskuterar engagerat och vågar sig ut i det okända, för att där förstå något nytt? Och varför blir det tvärtom ibland? Lektionen känns trög, syrefattig eller kanske stökig, och ingen har lärt sig något. Lärarcafé – universitetets mötesplats för lärare och lärarstudenter – flyttar in på Scifest med ett panelsamtal om lärarens retorik. Välkommen att vara med och lyssna och diskutera!
Bland många tänkbara svar på de här frågorna har några förmodligen att göra med det som kallas ”pedagogisk retorik”. Pedagogisk retorik är ett kunskapsområde där didaktik och retorik förenas. Här möter vi frågor om vad vi gör med språket och vad språket gör med oss i pedagogiska situationer. Det handlar om hur läraren i sin kommunikation och muntliga relation med eleverna kan framträda som mer eller mindre trovärdig, ämnet som mer eller mindre intressant, lärmiljön som trygg eller otrygg.
Pedagogisk retorik beaktar särskilt språkets etiska dimensioner, de uttryckta ordens känslopåverkande kraft och de studerandes känslor som villkor för deras vilja och förutsättningar att lära. Den enskilda läraren - som professionell pedagogisk retoriker betraktad - blir ovärderlig.
Medverkande
- Tina Kindeberg, Sveriges enda docent i pedagogisk retorik
- Fanny Larsson, alumn och lärare i spanska och svenska på Norra Reals gymnasium
- Antonio Basala, alumn och utbildningsansvarig på Fredens hus i Uppsala
Moderator: Marcus Persson, ämneslärarstudent på Uppsala universitet
Delta i panelsamtalet
4 mars kl. 17.15 – ca 18.15
Inspirationskvällen sänds live på Sektion Läras officiella Facebooksida samt via Zoom.
Delta i panelsamtalet live via Zoom
Ta del av panelsamtalet live via Sektion Läras officiella Facebooksida
Bekanta dig med Lärarcafé som koncept
Arrangörer
Sektion Lära/Uppsala studentkår och Forum för samverkan inkl. EDU Alumn.