Lärarkvällar 2022
Vi bjuder in till två lärarkvällar där du som pedagog får chansen att uppleva delar av SciFest utan dina elever. Eftersom det är digitalt kan alla lärare i hela Sverige vara med. Vi riktar oss till alla lärare oberoende av vilket stadium du undervisar på. Själva festivalen på Fyrishov är däremot inställd på grund av Covid-19.
10 februari anordnades en lärarkväll med tema medborgarforskning.
Skriv gärna ut och sätt upp vår affisch om lärarkvällarna på din skola.
Har du frågor om lärarkvällarna?
Tveka inte att kontakta oss på scifest@uu.se.
Temakväll: Källkritik - extra angeläget i krigstider
Tid: 10 mars kl. 17.00-19.00
Plats: Gunnar Johanssonsalen Blåsenhus, von Kraemers allé 1 och digitalt via Zoom (länk skickas ut efter anmälan)
Fejkade bilder och falska nyheter
Ibland sprids falsk information medvetet för att någon vill tjäna pengar, luras eller polarisera samhället. Det händer också att osanna rykten sprids i all välmening särskilt i oroliga situationer som under pandemin och Rysslands attack på Ukraina. Det gäller också att förstå ironi och skämt.
Thomas Nygren är professor i didaktik vid Uppsala universitet och medlem i EU:s expertgrupp mot desinformation. Han kommer att berätta hur du och dina elever kan arbeta med källkritik. Ett bra verktyg är Nyhetsvärderaren som kan användas för att analysera nyheter med vetenskapliga metoder. Det togs fram efter ett medborgarforskningsprojekt där tusentals elever hjälpte forskare att undersöka vilka nyheter som rör sig i ungas digitala flöden.
Nyhet om föredragshållaren Thomas Nygren
Evenemanget äger rum i Uppsala. Det är trevligt om du är med på plats om du kan, men du är också välkommen att delta digitalt.
Kvällens program:
17.00-17.30 Mingel och minimässa med intressanta utställare
17.30-18.30 Föredrag och frågestund (möjligt att delta digitalt)
18:30-19:00 Minimässa
Utställare på minimässan:
-
Ammie Berglund, Bioresurs
"Växt, djur eller mitt emellan? Att titta på euglena väcker nyfikenhet och förundran! Bioresurs bjuder på en startkultur och snabbkurs i odling av denna encelliga organism. Vi demonstrerar också några nya övningar från Bioresurs webbplats. - Johan Lindell, Upplandsstiftelsen och Naturskoleföreningen
- Få tips om utomhuspedagogikens alla möjligheter! Det handlar om att lära in ute i naturen, men också om hur upplevelserna i ”naturmötet” kan stärka undervisningen i klassrummet.
- Eva Grönlund, Skolforskningsinstitutet
Skolforskningsinstitutet gör forskningssammanställningar för förskollärare, lärare och andra verksamma i skolan. Aktuella ämnen är till exempel studiero i klassrummet, kritiskt tänkande och källkritik.
Sista dag för anmälan till att delta på plats är måndag 7 mars. Anmälan till det digitala eventet är öppet fram till eventets start 10 mars klockan 17.