2019
Se skolprogrammet med aktiviteter dag 1
Se skolprogrammet med aktiviteter dag 2
Programmet för gymnasieklasser
Scenprogrammet för alla årskurser
2017
Aldrig förut har så många skolelever besökt SciFest. Under torsdagens och fredagens skoldagar kom 3 900 besökare, vilket var rekord. På lördagen öppnades dörrarna för allmänheten. Även om vi utmanades av vinterns vackraste dag valde ändå 4 300 personer att gå in på festivalen.
SciFest erbjuder även ett scenprogram där besökarna kan ta del av vetenskapsshower och populärvetenskapliga föredrag. 2017 ringlade sig köerna långa för att få se årets stora hit, en spektakulär fysik- och lasershow från Lunds universitet. På scenen gavs även flera uppskattade föreläsningar. Under skoldagarna hölls föreläsningar riktade mot gymnasiet inom olika forskningsområden: Dags att vakna: Sömn är viktigt (med sömnforskare Christian Benedikt), Väder och Klimat (med meteorolog Pär Holmgren) samt en föreläsning om forskningsmetodik (med utbildningssociologen Ida Lidegran). På lördagen kunde allmänheten höra en föreläsning om digital arkeologi och augmented history (förstärkt historia). Arkeologen Daniel Löwenborg från Uppsala universitet presenterade då appen Augmented History som gör det möjligt att röra sig i miljön runt domkyrkan på 1500-talet.
Förra årets succé Science Slam var också på plats. Under Science Slam får forskare möjligheten att presentera sin forskning på ett vetenskapligt sätt under 4 minuter för att sedan betygsättas av publiken. Resultatet var så jämnt att två vinnare fick koras: Anna Sarkadi, professor i socialmedicin och Mathias Hallberg, professor i biologisk beroendeforskning.
På torsdagens lärarkväll hölls en mycket uppskattad föreläsning om kooperativt lärande av Maj Stoddard och Anna-Lena Ekström. Lärarna blev även guidade till utvalda utställningar.
Exempel på aktiviteter som erbjöds under SciFest 2017:
- Acceleratorteknik i forskning och vardagslivet. Lär dig hur en partikelaccelerator fungerar tillsammans med institutionen för fysik och astronomi, Freia-laboratoriet.
- Beräkna Pi och gissa antalet godisar i burken. Lär dig om Hexaflexagoner. Hitta det gyllene snittet. Spela Nim. Matematiksällskapet.
- Hur ser en cell egentligen ut i verkligheten? Missa inte chansen att ta en cellfie! Institutionen för immunologi, genetik och patologi.
- Den geologiska sandlådan visar höjdkurvor som snabbt förändras när du gräver i sanden. Institutionen för geovetenskaper.
- Experiment med Professor Vatten. Uppsala vattencentrum.
- Feministisk stadsvandring - inomhusversionen! Han, hon, hen. Hur görs kön? Och varför? Centrum för genusvetenskap.
- Upptäck planeten jorden. Lär dig mer om jordbävningar och jordens inre med institutionen för geovetenskaper.
- Gröna cellfabriker: bakterier som gör bensin. Institutionen för kemi - Ångström.
- Köra bil på bakterieprutt och bananskal? Testa att göra en biogasballong! Uppsala Vatten.
- Programmera legorobotar. Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten.
- Mikrober i köket. Institutionen för cell- och molekylärbiologi.
- Power to the people. Forsmarks skola.
- Självrengörande ytor, luft och vattenrening, och andra saker man kan göra med nanoteknik och solljus. Institutionen för teknikvetenskaper.
- Utgrävning pågår! Evolutionsmuseet och Biotopia.
- Vad händer med ett blodprov? U-CAN-projektet & Uppsala biobank.
2016
Den 3 till 5 mars gick den femte upplagan av vetenskapsfestivalen SciFest av stapeln, och precis som tidigare år slogs besöksrekord. Under torsdagens och fredagens skoldagar kom 3100 besökare, vilket var 500 fler än förra året. På lördagen kom 5600 från allmänheten, jämfört med 4700 föregående år. Totalt lockade årets festival 8700 besökare.
Nyfikna och vetgiriga i alla åldrar strömmade till Fyrishov för SciFest, där alla tre vetenskapsområden vid universitetet var på plats. Ett av de populäraste inslagen var lördagens Science Slam där forskare presenterade sin forskning för att sen poängsättas av publiken. Vinnare blev Tove Fall, docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper som belönades med en vandringspokal för sin forskningspresentation om hundar och barnastma.
En annan nyhet var torsdagens lärarkväll där ett 40-tal lärare från grundskola och gymnasium fick prova på ett urval av SciFests workshops. På scen framträdde kemisten och före detta läraren Beppe Singer, känd från bland annat SVT:s Hjärnkontoret, med ”10 sätt att misslyckas som lärare”, vilket var ett mycket uppskattat inslag.
Bakom workshops och non-stopaktiviteter stod såväl grundskole- som gymnasieelever, studenter, doktorander och forskare, liksom företag, organisationer och myndigheter. Hos dem var engagemanget och energin lika outsinlig som strömmen av besökare, liksom hos de studentfunktionärer som bistod deltagare, lärare, elever och allmänhet med stor entusiasm och professionalitet.
2015
Nytt besöksrekord: 7 300
Temat var Livet och den senaste teknologin. Festivalen utökades från två till tre dagar.
Exempel på workshops som hölls
Kan man halka på ett bananskal? I serietidningar halkas det ofta på bananskal, men gör vi det i verkliga livet? Finns det kanske något som är ännu lättare att halka på än just bananskal? Under workshopen ska vi testa friktionen för bl.a. bananskal. Eleverna får vara med och fundera på vad friktion egentligen är och varför vissa material är halare än andra.
Professor Vakuum Blåser det på månen? Hur tomt är det i rymden? Varför pumpar vi vakuum på korv? Faller ett kilo bomull långsammare än ett kilo bly? Vad händer när man pumpar vakuum på marshmallows? Kan man koka potatis på Andernas högsta toppar? Var krävs vakuum för tillverkning inom industrin? Vilken typ av forskning kräver vakuum?
Såpbubblor Du och din klass är hjärtligt välkomna till min station med såpbubblor i samband med SciFest. Det gläder mig att ni gjort detta val. Jag kommer att göra experiment som belyser egenskaper hos såpbubblor som ni senare kan använda er av för att göra egna experiment. Jag ser fram mot att träffa er alla!
Legorobotik Eleverna får med hjälp av legorobotar prova på programmering och användning av sensorer för att lösa enkla uppgifter.
Experimentskafferiet Experimentskafferiet visar några av experimenten från www.experimentskafferiet.se.
Hur ser kroppen ut i mikroskop? Med hjälp av mikroskop kan man studera hur kroppens olika organ ser ut och vilka olika sorters celltyper som tillsammans bygger upp olika vävnader. Genom att använda tekniken immunohistokemi för att påvisa förekomsten av särskilda proteiner, kan man dessutom "färga" vävnaden för att visualisera t.ex. enskilda cellpopulationer eller till och med de olika organeller som finns i cellerna. Övningen kan lätt anpassas till olika förkunskaper och syftar bl.a. till att ge förståelse för vad en cell är och/eller hur samspelet mellan olika celltyper bygger upp komplexa vävnader.
Bygga solceller med blåbär! Kom och bygg din egen solcell med blåbär. Om man bygger flera kan man prova att seriekoppla solcellerna och driva en miniräknare. Vi kommer gå igenom principen för hur det fungerar när solenergi omvandlas till elektricitet och hur solcellen av blåbär fungerar.
Rita i CAD och skriv ut egna 3D-figurer Du får rita dina egna 3D-produkter som du sedan kan skriva ut i våra 3D-skrivare. Vi använder ett datorprogram som är enkelt att använda för nybörjare. Välj att göra egna gem, smycken eller färdiga modeller.
Slime och kemi-lek Eleverna kommer att få tillverka sitt egna slime och få slabba med andra enkla experiment.
Ta fram ditt eget DNA Du träffar på livets molekyl DNA varje dag! Maten vi äter från djur och växter innehåller DNA. Men hur ser egentligen DNA ut? Vi plockar fram livets molekyl från insidan av kinden för att se hur det ser ut.
Gröna cellfabriker som gör bensin Hur kan vi använda gröna bakterier för att lösa framtidens energiproblem? Här visar vi hur vi kan använda syntetisk biologi, genmodifiering av bakterier och alger till att producera bränslen från solljus, koldioxid och vatten. Eleverna kommer få testa på att genmodifiera med LEGO, kolla på mikroorganismerna i mikroskop samt undersöka vilka pigment de har med kromatografi. Allt för att förstå hur vi använder genteknik och biokemi för att förändra bakterierna till bränsleproducenter.
Roboten i framtiden. Vi visar hur den nya tekniken fungerar. Eleverna kommer att få styra robotar med bara handrörelser, klappljud, musik eller smartphones.
Hur fungerar en röntgenapparat? Radioaktivitet och olika former av strålning används för medicinska undersökningar och behandlingar, mest känt är röntgenundersökningar. Men hur fungerar en röntgenundersökning, vad är det som händer? I denna workshop får eleverna prova på att identifiera okända föremål med hjälp av en förenklad röntgenapparat. I en annan uppställning förklaras hur en PET-kamera fungerar. För äldre elever diskuteras också hur olika slags röntgentekniker kan användas för att undersöka föremål utan att förstöra dem, eller föremål som man av olika skäl inte kan komma nära.
Energi för livet I workshopen energi för livet får besökaren kunskaper och insikter hur energi produceras/omvandlas och hur samhället och liv är beroende av energi. I montern får du som besökare experimentera i ämnena energi och teknik. Beroende på åldersgrupp finns även möjlighet till kortare workshops i teknik med littleBits, Raspberry Pis och Arduinos.
Reservdelar för skelettet Metaller, plaster och keramiska material kan användas för att ersätta eller nybilda delar av din kropp. Kom och hjälp oss reparera en kropp med konstgjorda material!
Har du allergi eller inte? Beror dina symtom på allergi eller inte? För att få rätt behandling kan du med ett enkelt blodprov få veta svaret. Vi visar hur ett allergitest tillverkas! Var med och laborera med oss!
Augmented Reality I workshopen Augmented Reality får besökaren kunskaper om hur förstärkt verklighet fungerar. Vi går igenom vad behövs för att skapa enkel upplevelse med hjälp av 3D modellering i 3D Studio MAX och AR-Media. Vi ska visa några exempel på Augmented Reality objekt skapade av elever.
Slutförvarsteknik med LEGO Mindstorms Upplägget bygger på en aktivitetsbana för LEGO® MINDSTORMS® Education. På banan finns konkreta aktiviteter som är kopplade till hur slutförvaret för använt kärnbränsle är planerat att fungera. Utställare: TekNO Mobil / Regionförbundet
Sötslisk och läskeblask i livet Sött och surt ger fredagsmys. Följ med på ett Hälsoäventyr där eleverna får undersöka det ”goda” livet.
2014
Besöksrekord!
Vetenskapsfestivalen SciFest drog under två dagar över 5500 besökare till Fyrishovs nybyggda multihallar i Uppsala. Det bjöds på ett 60-tal aktiviteter som experimentverkstäder, shower, forskarträffar och föredrag med fokus på naturvetenskap och teknik. Årets tema var hållbar energi med många exempel på smartare energiutvinning och användning. Under fredagen var 1110 grundskoleelever på plats för att bland annat bygga solceller och batterier, konstruera egna ekosystem och göra kemi- och vattenexperiment. Några av de populäraste inslagen var professor Hans Roslings interaktiva föredrag, den multimediala biologishowen liksom konferencieren och kemisten Benjamin ”Beppe” Singer från SVT:s Hjärnkontoret.
Se film från SciFest 2014:
2013
3 300 besökte vetenskapsfestivalen Scifest i Svandammshallarna fredagen och lördagen den 22-23 mars.Fredagen var vikt för inbokade skolklasser och på lördagen var det öppet för allmänheten. Temat för festivalen var vatten.
Se film fråm SciFest 2013:
2012
Redan följande vår så anordnades Polhem SciFest till ära av Polhem 350 år. En vetenskapsfestival med idéer från Finland men i mindre format. Temat var teknik och festivalen ägde rum på V-Dala nation med 20-talet workshops och 450 besökande mellanstadieelever. Det blev succé!
Röster från besökare på Polhem SciFest:
”Jättekul med LEGO-bygget. Mina tjejer tog över och byggde vidare på varandras idéer”
”Uppfinnarverkstaden var mycket populär”
”En av mina lärarkollegor har redan tingat att få åka nästa år”
”Ska fortsätta med ett arbete kring Polhem och mekanik”
”Det mest givande med mässan var nyfikenheten hos eleverna,
deras intresse för ALLT!”
Styrkta av den positiva respons som evenemanget gav påbörjades planeringen av kommande års SciFest som skulle växa och bli större. Kontakter knöts med Biotopia som två år i rad anordnat Kunskapsmarknaden för gymnasieelever. De var intresserade av att gå samman med SciFest och tillsammans skapa något större och ännu bättre.
2011
Länsstyrelsen i Uppsala län och Uppsala kommun fick under början av 2011 var för sig en förfrågan från organisationen Polhem 350 om att uppmärksamma något teknikvetenskapligt för att fira det 350:e minnesåret för mekanikens fader Christoffer Polhem. Han fick sin vetenskapliga fostran i Uppsala och åstadkom en rad mekaniska mirakel under sin tid här.
En skolprojektledare från Teknat Samverkan på Uppsala universitet upptäckte en gigantisk vetenskapsfestival vid namn SciFest i Joensuu, Finland, i samband med ett studiebesök kring ett intressant skolprojekt. Tanken väcktes – undrar om man skulle kunna åstadkomma en SciFest i Uppsala också?
Länsstyrelsen, Uppsala kommun och Uppsala universitet slog sina påsar ihop. En arbetsgrupp bildades och strax hade Polhem SciFest fötts.