Program för skolor

Här hittar du programpunkterna från vetenskapsfestivalen SciFest som nu är över för i år. Håll utkik efter SciFest 2024. Tack alla lärare och elever som besökte oss.

 

Följ SciFest

Kretsloppsteknik - hur kan vi minska miljöpåverkan från vår mat

Maten vi inte äter hamnar i våra sopor, hur kan vi göra för att minska mängden mat som slängs? Den mat som vi ändå kastar kan vi  omvandla till djurfoder med hjälp av fluglarver. Den mat som vi faktiskt äter omvandlas till kiss och bajs i vår kropp, är detta något äckligt eller en oväntad resurs som vi kan använda till att producera ny mat. Kretsloppet behövs för att ingen skall behöva gå hungrig i framtiden.
SLU

Kan man spela spel med tanken? Kan AI skapa bilder?

Här kan du prova på två olika saker där datorer kan göra otroliga saker. Du kan spela ett enkelt men svårt spel bara genom att tänka (eller genom att inte tänka?). När du tröttat ut din stackars hjärna kan du istället prova på att skapa egna bilder med hjälp av en artificiellt intellegent datakonstnär. Vi skriver förstås ut bilden, så du får ta med den hem om du vill.
Uppsala universitet

We are Cytiva!

Cytiva vill visa och berätta om hur spännande, rolig och viktig Life Science forskningen är!
 

Kemi är KUL!

Det bästa sättet att lära sig kemi är genom experiment, och det bästa sättet att inspirera framtida kemister är genom fantastiska experiment. Vi kommer att presentera ett antal experiment som visar viktiga kemiska begrepp på ett roligt sätt. Men ännu viktigare är att våra demonstrationer syftar till att inspirera och väcka nyfikenhet. Vi planerar att visa några klassiska experiment, även sådana som inte utförs så ofta.
Uppsala universitet

WORKSHOP - MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Tillsammans med AI - Samhällsvetenskapliga perspektiv på ny teknik

Här får eleverna delta i och bidra själva till forskning kring vilka mänskliga relationer som väcks i mötet med artificiell intelligens. Genom att pröva en interaktiv upplevelse får eleverna chansen att efteråt reflektera över samtida teknikutveckling och vilken betydelse den skulle kunna ha i deras egna liv. Vad är AI? Och hur föreställer de sig en framtid där människor och AI lever sida vid sida?
Uppsala universitet

WORKSHOP - HÖGSTADIET, GYMNASIET -  SVENSKA

Virtuellt labb: Hur fungerar svårlösliga läkemedel i kroppen?

Du får testa att vara forskare på ett virtuellt farmaceutiskt labb. Ta på dig handskar och labbrock, använd pipetter, blanda - verkliga arbetsmoment som du kommer att utföra virtuellt. Med hjälp av din virtuella kollega behöver du hitta rätt lösningsmedel för att lösa upp en läkemedelssubstans. Animationer i den virtuella miljön kommer att belysa hur läkemedelsmolekyler interagerar med tarm vätskan efter att du har svalt en tablett.
Uppsala universitet

Löslighet och effekt av läkemedel

I denna aktivitet ska vi vara läkemedelsforskare, och vi kommer att rikta in oss på löslighet, dvs hur bra ett läkemedel löser upp sig i olika vätskor. För att ett läkemedel ska kunna fungera behöver det lösas upp i vätskan som finns i tarmen. Vi kommer att prova flera olika substanser (pulver) och ta reda på hur de löser sig i olja (som i tarmen när vi har ätit mat), vatten (som kan jämföras med hur det är i tarmen när vi inte ätit något) och surt vatten (vilket liknar hur det ser ut i magsäcken).
Uppsala universitet

WORKSHOP - HÖGSTADIET, GYMNASIET - PÅ SVENSKA 

Uppfinn framtidens läkemedel!

Vad är läkemedel? Hur fungerar de och hur gör man dem? Här kan du titta på läkemedelsmolekyler i virtual reality, tävla i att bygga läkemedelsmolekyler på tid och få en burk med ditt alldeles egna placebo. Du kan även ställa dina frågor om läkemedel och kemi. Vilket läkemedel skulle du vilja uppfinna i framtiden?
Uppsala universitet

Kan man göra läkemedel med en 3D-skrivare?

Har du hört talas om 3D-skrivare? Visste du att 3D-skrivare kan vara mycket användbara för att producera komplexa mediciner i tablettform med mycket hög noggrannhet? Till exempel  kan man göra tabletter med en exakt dos av läkemedlet för småbarn eller blanda flera läkemedel i en och samma tablett, så att man bara behöver svälja en tablett, istället för flera. Vi kommer att visa er processen med 3D-printing och berätta mer om läkemedelsproduktionsprocessen och hur den hjälper barn och äldre.
Uppsala universitet 

ENDAST FREDAG

Spin the wheel – testa din motorik!

Snurra på hjulet och testa olika rörelseuppdrag!
Uppsala universitet

Solceller - Ger dagens billigaste energi!

Framtidens viktigaste energikälla är solen. Med hjälp av solceller kan man omvandla solljus direkt till el. Visste du att solceller är redan nu det billigaste sättet att producera el på stora delar av jordklotet?  Ett snabbt byte till förnybara energikällor är en viktig del i kampen mot klimatförändringar.Vi kommer att utforska olika aspekter av solceller: Hur fungerarar solceller? Hur kopplar man ihop solceller till moduler?  Hur kan man lagra solel?
Uppsala universitet

Grönsaksbatterier

Hur kan en potatis hjälpa en miniräknare att fungera? Vad händer när en smartphone laddas från ett uttag? Kom till oss för att ta reda på det! I denna aktivitet får deltagarna bygga ett batteri med vanliga grönsaker och frukter. Du kan också lära dig hur batterier som driver mobiltelefoner och elbilar ser ut inuti och hur de fungerar.
Uppsala universitet

Look out! What the eye can tell about attention.

What is it that captures your attention? And how easy is it to keep (or loose) your focus? Scientists use the eyes as a window to the brain to answer those questions. From where you look and how you look at things, we can understand so much about what grabs your attention, what are your interests, your strategies for learning and possibly your inner state and emotions. Here, you will try it out yourself, see what your eyes can tell and learn more on the role of attention in your daily life.
Uppsala universitet

En elektrifierande resa: Var med i omställningen mot framtidens hållbara samhällen

Drömmer du att bli elingenjör? Träffa ett proffs, se utbildningar och hur vi bidrar till samhället. Testa att använda kroppen för att generera el och lär dig om elgenerering och kretsar. Lägg din mobil i den magiska boxen och lär dig om elektromagnetiska vågor och trådlös kommunikation. Testa att röra saker som efterliknar mänskliga vävnader som en "WIFI-signal" skulle se dem och lär dig om plattformar och hur dessa kan hjälpa rädda liv.
Uppsala universitet

Fossil- och mineralquiz med GRUS!

Har du någon gång hört uttrycket “tråkig som en gråsten”? Du kanske till och med sagt det själv? För oss geovetare i GRUS finns det inget som heter “tråkig sten”; bara man tittar tillräckligt noga träder glitter, guld eller spår från utdöda djur och växter fram. Kom till oss för att se marken under dina fötter i ett helt nytt ljus! GRUS står för Geovetenskapliga Rådet för Uppsala Studenter och vi är studentsektionen för geovetare som pluggar på Uppsala universitet.

Kurragömma på nanonivå - kan du hitta och känna igen viruset i elektronmikroskopet?

Har du sett ett virus på riktigt någon gång? Vet du egentligen hur små de är? I den här aktiviteten får man provköra ett elektronmikroskop och leta efter virus i ett prov. Man får också se hur man med hjälp av bildanalys och AI automatiskt kan hitta och känna igen virus i bilder.
Uppsala universitet

Uppsalas historia som industristad

Uppsala var en livaktig industristad under ett århundrade fram till 1970-talet.  Sök information i böcker, webb och kartor och delta i ett frågeformulär (quiz). Möt människor som var med och kan berätta.
Uppsala industrimuseum

Vad händer med ett blodprov?

Medicinsk forskning behöver blod och vävnad från patienter. Därför tillfrågas ofta patienter om de vill lämna ett extra prov för forskning när de besöker sin läkare. Proverna som samlas in sparas i en biobank där de kan användas för att studera olika sjukdomar.Här kan du lära dig om vad som händer med ett blodprov som tas för forskning, och prova på att hantera ett prov när det sparas i en biobank!
Uppsala biobank

Vatten + Alger = Gift?

Vill du veta mer om ditt bad- och dricksvatten? Kom och testa med oss och lär dig mer om algblomningar och alggifter! Ta gärna med eget vattenprov i en PET flaska, eller titta på prover som vi samlat in från Uppsala. Genom att sila vattnet kan vi fånga upp organismer som lever i vattnet. Är det några av dem som gör vattnet dåligt? Vi kan även testa vattnet för att se om det finns giftiga alger i vattnet.
SLU

Utforska luktens och smakens värld!

Genom att använda dig av ditt eget lukt- och smaksinne får du i denna aktivitet lära dig mer om världen och vår historia.Hur luktade det egentligen förr i tiden? Varför smakar och doftar växter som de gör? Vad doftar det vi använder i mediciner? Varför tycker vi om att äta vissa saker men tycker att annat är äckligt?Lukta och smaka dig till svaren på dessa frågor och mycket annat tillsammans med Uppsala universitets museer.

Bokbord med Bibliotek Uppsala

Bibliotek Uppsala kommer att finnas på  plats för att berätta om vad man kan göra på biblioteket, svara på frågor, ha roliga aktiviteter. Är du mellan 12 - 19 så kommer du också att ha möjlighet att få en gratis gåvobok!

Upptäck Vadstena klosterkyrka år 1470

Följ med pilgrimen Kristina från Gärdslätt in i Vadstena klosterkyrka år 1470. Se och hör vad hon fick uppleva när hon gick runt inne i kyrkan. Vi har gjort en virtuell 3D modell där du kan höra klosterfolkets sång och uppleva hur kyrkan såg ut. Du kan lyssna till nunnor och munkar när de sjunger från sina olika platser. Idag finns inget kvar av interiören men 3D-modellen gör den verklig igen.
Uppsala universitet

Skogens insekter

Här får du träffa levande insekter! Du kanske kan få din egen snytbagge som husdjur – vad behöver du ge den att äta? Kolla in granbarkborrens åtta tänder i förstoring! Vad är det för insekter som gör alla vackra spår man kan hitta i stockar och grenar i skogen? Och varför kan en del insekter vara besvärliga för skogsbruket? Ta med bilder på insekter du har sett så kan vi berätta vad det är. 
SLU

Jordbävningar och jordens inre

Kan du göra en större jordbävning än din klasskamrat? Här får du prova att göra din egen jordbävning! Du får även prova att med enkla medel hitta epicenter för en jordbävning som inträffat i Sverige och lära dig hur ett mätinstrument för jordbävningar (en seismometer) fungerar. 
Uppsala universitet

Unveiling the Power of 3D Printing in Medicine: : Exploring Materials and Cells!

Get ready for an amazing experience where you'll have the chance to explore cool 3D printed parts and try out special mini-labs called "lab-on-a-chip" devices! These special creations are super important in medicine, and you'll learn all about them. Not only will you see the awesome things that can be made with a 3D printer, but you'll also watch one in action. We're really curious about cells and how they react to different materials in 3D printing, so you'll even get to see images of them.
Uppsala universitet

Geometriska pussel

Här kan du lära dig mer om viktiga geometriska principer på ett lekfullt sätt. Testa din geometriska intuition med våra kluriga två- och tredimensionella pussel! Vi kommer även att berätta om några geometriska paradoxer.
Uppsala universitet

ENDAST FREDAG

En språklig resa från dåtid till nutid

Med oss får du en inblick i vikingars språk och även överföra ditt namn till runtecken och bära med dig det som ett armband hem. Du får också inblick i dialekter, moderna låneord, svenskan ur ett flerspråkigt perspektiv och vad olika namn betyder. Ta också del av exempel från norskan, danskan och isländskan eller ställ en språkfråga med möjlighet att vinna en föreläsning av någon av våra forskare.
Uppsala universitet

Blodtörstiga småkryp - stora problem

Vid vår monter kommer ni att få träffa och lära er mer om myggor och fästingar, både som envisa blodsugare och som bärare av otäcka smittämnen.
Uppsala Universitet och Biologisk Myggkontroll 

Träffa en robot!

Kom och prata med vår robotambassadör för robotteknik och artificiell intelligens!
Learn about what makes all those gears “tick”, deepen your understanding of the new AI technologies, and have a peek at what the future might hold. Participants may additionally consent to partake in a short survey on what they think of the robot to help provide data for our study on the effect of robot identity in human-robot interaction.
Uppsala universitet

Köra buss på bananskal?

Kan matavfall bli något bra? Varför blir bonden och bussen glada för ditt äppelskrutt? Hur kan du hjälpa till?Ta reda på vad som ska ner i bruna påsen, prova vårt spännande spel! Hälsa på mikroorganismerna som omvandlar matavfall till biogas och biogödsel. Varför inte passa på att se när de matas? Provsitt och fota dig i en tron av bestick som hamnat i matavfallet!
Uppsala Vatten och Avfall AB och SLU

Oljor i blodet?

Kom till Fresenius Kabi för att ta reda på varför man kan vilja ha olja i blodet när man har blivit sjuk. Hur ett läkemedel är tillverkat och paketerat är viktigt för att det ska fungera som det är tänkt. Hos oss får du prova på att tillverka läkemedel som ska kunna tas upp genom blodet.

Honungs-baren

Smaka på olika honung från olika delar av Sverige. Lär  dig mer om honung och honungsbiets betydelse och samspel med övriga pollinatörer. Lära dig att skilja på äkta honung och fuskhonung!
SLU, biodlare, Honungskollen

ENDAST FREDAG

Tro inte på allt du ser

Du får se demonstrationer och genomföra experiment om hur du kan bli lurad och lura dig själv. Du lär dig att inte tro på allt du ser och hur sinnet kan bedra dig. Testa t.ex. en slagruta för att finna vatten. Lär dig genomskåda desinformation.
Föreningen Vetenskap och folkbildning

Rundvandring i Fyrishovs reningsverk

I denna aktivitet så ger en av våra drifttekniker en rundvandring i Fyrishovs undercentral där vi visar upp och förklarar hur vårt reningsverk fungerar samt berättar lite om Fyrishovs historia.
Uppsala Kommun Arenor och Fastigheter

Du får inte passera! – En Magic Box-upplevelse

Har du någonsin lidit av dålig Wi-Fi-mottagning för din smartphone, surfplatta eller bärbara dator? Vissa material kan blockera en Wi-Fi-signal; kan det vara en del av ditt problem? I denna workshop kommer du att göra ett experiment för att ta reda på vilket material som orsakar störst minskning av signalstyrkan från en trådlös router eller liknande. Den här aktiviteten ges på engelska men forskarna förstår en del svenska och frågor kan ställas på svenska.
Uppsala universitet

WORKSHOP -  GYMNASIET - PÅ ENGELSKA

 

Utforska rymden och universum

Hör rymdforskare och ingenjörer berätta om den senaste rymdforskningen och rymdtekniken framför vår rymdfarkostmodell och olika instrument!
The work of space scientists is all about exploring our Solar System and understanding all the exciting phenomena that happen there – like the solar wind, the formation of planets, and even the search for life. Here, space scientists and engineers give short presentations. Visitors will be introduced to the latest space science and technologies in front of the 1/10 scale spacecraft model, instruments, and results.
Institutet för rymdfysik och Uppsala universitet

WORKSHOP -  HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ ENGELSKA

Rymdstäder och hållbar utveckling

Lär dig mer om hur vi kan bygga rymdbostäder och överleva ute i rymden! Efter en kort presentation om rymdstäder och hållbarhetsfrågor (återvinning, kretslopp, cirkulär ekonomi, etik och planetärt skydd (planetary protection) kommer deltagarna att få fundera på hur de vill bygga en rymdstad som tar hänsyn till  hur resurser (t. ex energi, luft, vatten och mat)  och avfall ska hanteras för att skapa en intressant och meningsfyll tillvaro (arbete och fritid).  

Swedish Collegium for Advanced Studes. Sveriges Lantbruksuniversitet och Svenska Rymdsällskapet 

WORKSHOP - HÖGSTADIET MELLANSTADIET - SVENSKA (ENDAST FREDAG)

Känn och lukta på skogen!

Skogen - platsen, ekosystemet, kollagret och råvaran. Med Skogslabbet vill vi göra elever medvetna om vad skog är och vad den är bra för. På vår workshop får din grupp känna på olika skogsmaterial och -produkter, som blåbär, papperstyg, vanillin, konstgräsgranulat och pellets. Vi diskuterar hur produkterna tillverkas, och vad de används till. Våra läromedelsförfattare och en SLU-forskare leder övningen. Mellan workshops får eleverna bla tycka till om vad farmor ska göra med sin skog.
SLU

WORKSHOP - HÖGSTADIET GYMNASIET - PÅ SVENSKA

Energi till Sverige

I Vattenfallgymnasiets aktivitet får du känna på och lära dig mer om energi.  Aktiviteten ger en inblick i vad energi är och hur energi påverkar vår vardag och vidare hur vår vardag påverkar vår miljö.

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Så får vi koll på insekternas mångfald

Vår planet är egentligen insekternas: de är både flest och bäst. Ändå vet vi nästan ingenting om dem. I workshoppen kommer du själv att märka hur svårt det är att sortera massvis med insekter. Men nu ökar kunskapen snabbt tack vare DNA-metoder. Du får sortera insekter, pröva på enklare laboratoriemetoder och lära dig principerna bakom DNA-streckkodning. Kombinera gärna med Tomas Roslins föredrag 
SLU

WORKSHOP -  GYMNASIET - PÅ SVENSKA OCH ENGELSKA (ENDAST FREDAG)

Res med solljusets superhjältar: Släpp loss cyanobakteriernas kraft i ett roligt och färgglatt äventyr!

Följ med på en fängslande resa in i cyanobakteriernas värld!  Upptäck hur dessa otroliga organismer utnyttjar solljuset för att skapa energi. De är naturens superhjältar. Utforska fotosyntesens fantastiska process när vi tillsammans extraherar ett proteinantennkomplex från spirulina. Delta i praktiska experiment och bevittna den gröna energins underverk!
Uppsala universitet

WORKSHOP - MELLANSTADIET - SVENSKA

Chipsspelet

Tur och skicklighet ger dig bättre skörd. Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor, Först ska du räkna ut vad du behöver odla, sen är målet att få ut så många chips som möjligt. Hur skörden blir beror på många saker. Inte minst vädret. Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd.
SLU

WORKSHOP - HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Upptäck materialegenskaper; prova, bryt och lär!

Välkommen in i materialteknikens värld!Inom materialtekniken blandas många olika vetenskapsområden såsom t.ex. matematik, fysik, kemi och teknik – allt för att förstå de olika materialens uppbyggnad, egenskaper, användningsområden och miljöpåverkan. I den här aktiviteten kommer du få ett smakprov på allt detta genom flertalet små korta minilaborationer.
Jernkontoret

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

En resa genom jordens yta

Vad gömmer sig under våra fötter? Hjälp oss ta reda på vad som finns dolt under markytan. 
During this workshop you will participate in an interactive presentation, where you will learn what is inside our earth and under our feet and how this is studied. You will help us overcome unexpected everyday challenges that interfere with our plans to discover more about the subsurface. Hopefully, with your help, we will be able to complete our task and see what was hidden under the surface.
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET - PÅ ENGELSKA

Bli en skalldetektiv!

Undersök djurskallar från museet genom att titta på tänder, ögonhålor och form. Vad berättar de för dig? Vi tar tillsammans reda på vad skallarna säger om vilken djurgrupp djuren tillhör, vad de äter och hur de lever.

WORKSHOP - MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Evolution i ett nötskal

Det finns uppskattningsvis 8,7 miljoner arter på jorden, några enkla som encelliga bakterier andra komplexa som fåglar och elefanter. Hur har denna mångfald uppstått? I vår workshop kan du styra det naturliga urvalet och direkt se vilka egenskaper och gener som ska föras vidare till nästa generation. Utvinn DNA med oss, titta på de molekyler som kodar för alla livsformer på vår planet och förstå vilken påverkan till och med människor kan ha på dem.
SLU

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ ENGELSKA OCH SVENSKA

Rita en läkemedelsmolekyl!

Kommer vi hitta ett nytt spännande läkemedel tillsammans? Alla deltagare får försöka rita en läkemedelsmolekyl som ska passa in i ett protein. Vi kommer försöka göra en ny molekyl som kan användas mot smärta och feber. I slutet försöker vi att skapa en utvald läkemedelsmolekyl i en dator och ser om den kan passa i proteinet eller inte. 
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET - PÅ SVENSKA

Att dansa i regnet eller be för solen

Få en djupare förståelse för globala klimatutmaningar som extremväder och översvämningar genom experiment och spel! 
Enter the captivating world of climate science and disaster science! Through hands-on activities we will look at how extreme weather events, like heatwaves and droughts, are affected by the changing climate. You will also discover how dry soil conditions relate to floods, and how this affects our lives and surroundings.
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET - PÅ ENGELSKA

Skapa konst med kemi!

Cyanotypi är en fotografisk tryckprocess som ger ett cyanblått tryck. Den användes ursprungligen av botaniker för att illustrera växter, men är nu främst känd som en ritningsteknik, "blueprint". Genom att lära oss hur vi gör våra egna cyanotyper kan vi få praktisk erfarenhet av laboratoriearbete, samtidigt som vi får utlopp för kreativitet och konst och, naturligtvis har en kul stund av kemi och skapande!
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET - PÅ ENGELSKA

Datorstyrda system och cyberattacker

Kan du balansera en penna på fingret även när du får en knuff? Klarar datorstyrda system detta och vad händer vid en cyberattack?  
Come to our workshop and learn what we can control with our computers! Let us discuss what happens to the control when there is a cyber-attack.
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET - PÅ ENGELSKA

Att forska om religion

Här får du möta personer som forskar om religion och pröva på att använda några av deras metoder. Du kan till exempel få skriva hieroglyfer, delta i quiz och diskussioner om unga och religion, titta på och analysera film med existentiellt innehåll eller intervjua en religionsfilosof och en astronom om naturvetenskap och religion.
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET - PÅ SVENSKA

Barn som experter: Hjälp forskare att prata med barn

Barn ska själva kunna bestämma om de vill vara med i forskningsstudier eller inte – och för att veta vad de vill, måste de få rätt information. Därför behöver vi barns hjälp att svara på den här frågan: Hur kan forskningsinformation till barn göras enkel och tydlig? I den här workshopen berättar vi om barns rätt att bestämma själva, tittar på en kort film om ett barn som bjuds in till en studie och sen kommer vi på nya, bättre idéer ihop. Här är det barnen som är experter!
Uppsala universitet

WORKSHOP -  MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Förtrollande växter - molekylerna bakom färger och dofter

Ni får analysera pigment från olika växter och studera hur de skiljer sig åt. Kan du gissa växten baserat på doften? Både dofter och färger beror på molekylerna. De flesta forskarna bakom denna aktivitet ger instrutioner på engelska. Men det är inriktat på enkla experiment så dina elever kommer att klara det galant, dessutom kan minst en prata svenska och eleverna kan ställa frågor på svenska. 
SLU

WORKSHOP - HÖGSTADIET - PÅ ENGELSKA OCH SVENSKA

Den Radioaktiva Orkestern

Har du någonsin undrat hur vanligt radioaktiv strålning är i vardagen? Och vad exakt är strålning?Kom och lär er om elementarpartiklar och hur dom detekteras. Vi förklarar vetenskap med paralleller till konst: Vi kommer visa er hur man kan göra musik med en radioaktiv orkester, bli en målare utan penslar, och väva samman partiklarnas spår i en virtuell miljö.Radioaktiv strålning finns överallt omkring oss. Att upptäcka och detektera den kan bli ett riktigt mästerverk!
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ ENGELSKA

Häftiga materialegenskaper och dess tillämpningar i miniatyriserade system

Kännedom om olika material och deras egenskaper är essentiellt för både vår vardag, och all teknik och vetenskap som vi lever med idag. Materialvetenskap och mikrosystemteknik kombinerar kemi och fysik, och sätter gränserna för vad vi kan uppnå inom teknik och forskning inom många olika fält. Vårt mål är därför att visa och demonstrera intressanta materialegenskaper och dess tillämpningar inom miniatyriserade system.
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET  - PÅ SVENSKA (ENDAST FREDAG)

Ni hao! Vill du lära dig lite kinesiska?

Kom och lär till dig prata och skriva lite kinesiska! Hos oss får du till exempel lära dig säga vad du heter och hur gammal du är, och skriva kinesiska tecken både med vanlig penna och kalligrafi med tusch och pensel.
Uppsala universitet

WORKSHOP - MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA (ENDAST PÅ TORSDAG)

Löslighet och effekt av läkemedel

I denna aktivitet är ni läkemedelsforskare och vi kommer att undersöka löslighet av läkemedel, dvs hur bra ett läkemedel löser upp sig i olika vätskor. För att ett läkemedel ska kunna fungera behöver det lösas upp i vätskan som finns i tarmen. Vi kommer att prova flera olika substanser (pulver) och ta reda på hur de löser sig i olja (som i tarmen när vi har ätit mat), vatten (som kan jämföras med hur det är i tarmen när vi inte ätit något) och surt vatten (vilket liknar hur det ser ut i magsäcken).
Uppsala universitet

WORKSHOP - MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Nanopartiklar: hur små är de egentligen?

Vi kommer att visa er olika material för att ni ska lära er om nanopartiklars egenskaper och vad de kan användas till. Hur litet är ”nano” egentligen? Vad är nanomedicin? Hur kan nanomaterial användas för att transportera läkemedel i kroppen? Vilka optiska och magnetiska egenskaper kan nanopartiklar ha? Ni får möjligheten att ställa frågor till forskare som arbetar med nanopartiklar.
Uppsala universitet

WORKSHOP -  GYMNASIET - PÅ ENGELSKA (ENDAST TORSDAG)

Programmera LEGO-robotar!

Kan du få roboten att klara hinderbanan och ta sig in i mål? Kom och programmera LEGO-robotar! Få roboten att dansa, ta sig igenom trafiken och runda hindren. Under workshopen får deltagarna en introduktion till blockprogrammering, för att sedan med hjälp av färdiga kod-block instruera robotarna att lösa problemen som de ställs inför.
Uppsala universitet

WORKSHOP - HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Hur funkar tolkning i humanistiska ämnen?

I denna workshop får eleverna lära sig att tolka olika källor och material genom humanistiska perspektiv och metoder för analys som används i exempelvis historia, litteraturvetenskap, konstvetenskap, etnologi, musikvetenskap med flera.
Uppsala universitet

WORKSHOP - HÖGSTADIET, GYMNASIET -  PÅ SVENSKA

Virus och DNA

Precis som vi har mikrober DNA. Hur kommer de två DNA-strängarna ihop? Hur kan vi samla in och läsa av DNA från virus och andra mikrober i miljön?  Hur packar sig DNA i viruset? Det kan du lära dig genom att leka med LEGO, lera, magneter och dataspel. I montern finns forskare som pratar svenska och engelska.
SLU

WORKSHOP - MELLANSTADIET - PÅ ENGELSKA OCH SVENSKA

Slime-labbet - Gör ditt eget slime!

Kemi finns överallt! Visste du att man kan göra sitt eget slime av vanliga hushållsartiklar? Kom och experimentera fram just Din variant!
Uppsala universitet

WORKSHOP - MELLANSTADIET - PÅ SVENSKA

Giftjakten: Upptäck vilket miljögift som hotar djurlivet

Lär dig var miljögifter kommer ifrån och hur du kan undvika dem! 
Do you know how many chemicals humans produce and use, where they are found, and how they affect us and other animals? This is what we investigate in environmental toxicology. With us, you will learn where environmental toxins come from and how to avoid them. You can also try out some of the methods we use in our research, such as pipetting.
Uppsala universitet

WORKSHOP - GYMNASIET HÖGSTADIET MELLANSTADIET - PÅ ENGELSKA

Avslöjande titlar i 1700-talets Sverige

Om vi idag någon gång idag titulerar våra medmänniskor vill vi oftast bara visa artighet. Under äldre tider låg det mycket mer i titulerandet, och titlar som för oss ser ut att bara vara smicker - "ädel", "välboren" med flera - gav i samtiden tydlig information om den tilltalades sociala status. Titlar kan därför lära oss hur 1700-talets människor delade in varandra i grupper. Börjar man studera det visar sig dessa kategoriseringar dessutom vara långt mer nyanserade, oväntade och faktiskt moderna än vad den traditionella indelningen i fyra stånd gör gällande. 

Henrik Ågren, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - TORSDAG

Klimat: Vi planterar träd i Afrika – hur påverkas de som bor där?

”Vi kompenserar för dina utsläpp till 100 % med trädplantering i Afrika”. Så kan det stå ibland när vi köper hamburgare, kaffe eller mjölk. Vi hoppas att träden ska uppväga vår egen klimatpåverkan. Men hur funkar det egentligen för lokalbefolkningen? Flora Hajdu har träffat småbönder i Uganda och Tanzania som planterat träd på sina fält. Projekten kan få både bra och dåliga effekter - hur ska vi i Sverige kunna veta? 

Flora Hajdu, SLU 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - TORSDAG

Följ med till avlägsna planeter

Planeter utanför vårt solsystem fanns länge enbart som en tanke inom science fiction, men vi har idag upptäckt över 5 000 så kallade "exoplaneter". Exoplaneter är namnet vi givit planeter som finns i omloppsbanor runt andra stjärnor, ofta många tusentals ljusår ifrån oss. Vad vet vi om dessa fjärran världar? Hur hittar vi dem? Hur ser det ut på deras ytor, och kan vi besöka dem? 
Linn Boldt Christmas, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - TORSDAG
 

Hjärnans belöningssystem – a great servant, but a bad master!

Kort beskrivning: Hur fungerar hjärnans belöningssystem och vilken nytta har det för oss? Vad har förälskelse, Instagram och heroin gemensamt? Välkommen till en föreläsning där vi utforskar några av hjärnans häftigaste strukturer. Du garanteras belöning i form av ny kunskap.
Muataz Lafta, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - TORSDAG

Antika kroppsideal och samtida kroppskulturer

Under en promenad i en vanlig svensk stad möter vi ofta nakna kroppar i form av skulptur – i parker, vid idrottshuset eller kanske inne i den gamla anrika skolan. Varför är det så? Denna presentation tar sin början i den grekiska antikens Diskuskastaren och leder fram till Zlatanstatyn i Malmö. Det rör sig om en tradition med hundraåriga rötter bakåt – en historia präglad av normer om naket och avklätt och om föreställningar om manligt och kvinnligt. Styr dessa ideal oss också idag? 
Emilie Karlsmo, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - ELEVER LEDER SAMTALET -TORSDAG

En väldigt lång tidsresa 

Följ med på en tidsresa som startar för ca 4.5 miljarder år sedan. Resan slutar med att vi förstår varför jorden är rund och hur den roterar runt sig själv. 
Mattias Klintenberg, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - FREDAG

Hur kan man förstå vad som händer i det amerikanska presidentvalet?

USA-kännaren och professorn i nordamerikastudier berättar om nästa års presidentval i USA. Vad är det som händer? 
Dag Blanck, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - FREDAG

Kråkan fixar lopp: Om regler, genus och extremloppens kulturella logik

Vad är egentligen kopplingen mellan en barnboksfigur och extrema motionslopp? I det här föredraget får du svaret i två genusvetares utforskande av loppens kulturella logik som sätter fokus på hur kön kommer till uttryck via vanliga människors extremidrottande.
Annie Woube och Karin S Lindelöf, Uppsala universitet 

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - FREDAG

Hur kan vi få koll på världens insekter?

Trots 250 år av flitigt arbete har forskarna fortfarande skrapat bara lite lätt på ytan av allt liv på planeten. Om vi fortsätter i den här takten tar det årtusenden innan vi har någorlunda koll. Men tack vare nya molekylära metoder kan vi göra det snabbare och bättre! Vi börjar med Linné och beger oss rakt in i den spännande framtiden för naturens upptäckare. Kombinera gärna med workshopen "Så får vi koll på världens insekter".
Tomas Roslin, SLU, fredag

FORSKARE PÅ SCEN - SAMTALET LEDS AV SKOLELEVER - FREDAG

Svar på vanliga frågor

Kostar det något att delta på SciFest? 

Nej, det är helt gratis att komma till SciFest. Till skoldagarna behöver läraren dock registrera sin klass och förboka aktivitet för eleverna.  
På lördag den 23 september behövs ingen registrering, det är bara att komma förbi! 

Vad händer på SciFest? 

På torsdag den 21 september och fredag 22 september besöks SciFest av tusentals skolelever. Eleverna får träffa forskare, göra spännande hands-on-aktiviteter, lyssna på intressanta föredrag och ha möjlighet att ställa frågor och få svar från forskare och andra experter. Utställarna är forskare från Uppsala universitet och SLU, representanter från olika företag och organisationer samt elever och lärare på skolor.  
 
På lördag den 23 september besöks SciFest av tusentals intresserade människor, unga som gamla. Tipsa gärna elevernas föräldrar att komma med hela familjen på lördagen! Då får man även en rabatterad badbiljett på Fyrishovs badanläggning om man både vill delta på SciFest och ta ett dopp i poolen.  

Hur registrerar jag mig och hur bokar jag aktiviteter för min klass? 

På hemsidan finns en flik för "Skola" där finns anmälanslänk till registreringen/bokningen. Anmälningslänken är öppen från 7 augusti till 22 september. Följ instruktionerna som du ser på skärmen för registrering. Där hittar du även utbudet med aktiviteter, både de som behöver förbokas och de som inte behöver förbokas.  

Tänk på att workshoparna tar max 16 elever per pass. Om din klass är större än så, behöver du dela upp din klass i grupper och boka upp olika pass för grupperna.  

Efter en lyckad registrering/bokning får du en bekräftelse i din mejl. I bekräftelsen får du även instruktion för hur du kan ändra i din bokning. Får du ingen bekräftelse kan du ha råkat ange en felaktig e-postadress i din bokning. Kontakta oss i så fall, så hjälper vi dig.   

Måste man registrera sig och förboka aktivitet? 

Det är jättebra om alla skolklasser som planerar komma registrerar sig i förväg, så vi kan hålla koll på hur många som kommer till evenemanget. Om en skolklass kommer oanmäld, tas de emot i mån av plats. Anmäl er i registreringen/info-disken om ni kommer oanmälda.  

Det är bra att boka sin aktivitet i god tid, då det är många klasser som önskar boka aktiviteter. Här kan lärare även planera sin dag på SciFest genom att boka upp flera olika aktiviteter. 
 
Man måste inte förboka aktivitet, det kommer att finnas sk "nonstops" som är öppna för alla under hela öppettiden. Det finns även möjlighet att spontanbesöka de bokningsbara aktiviteterna om de för tillfället förblivit obokade.  

Kan man äta matsäck på plats? 

Ja, det finns utrymmen att äta medhavd matsäck på, se utmärkta platser för detta. Det finns även en kiosk på plats som säljer dryck och lättare förtäring. Ta gärna med egen flaska att fylla på vatten i, det finns vattenpåfyllningsstationer på plats.  

Hur tar jag mig till Fyrishov med min skolklass? 

Boka din resa genom UL:s gruppresor. Tänk på att vara ute i god tid för din bokning, då det är många klasser som bokar bussresor.  

Här är vägbeskrivning till Fyrishov.  

Hur många pass kan en lärare boka och kan en lärare boka aktivitet åt en kollega? 

Vi sätter ingen gräns för hur många pass en lärare kan boka. Det är vanligt att lärare bokar aktiviteter åt sina kollegors elever också. Vår rekommendation är dock att varje lärare bokar aktiviteter åt sina egna elever. 
OBS1: Tänk på att bara boka de pass och de aktiviteter som ni ämnar att delta i. Att reservera platser är inte tillåtet då det snabbt blockerar upp platser för andra lärare och elever.  
OBS 2: Tänk på att det är bara den läraren som har bokat som får deltagarinfo från oss och som kan göra ändringar i bokningen.   

Hur kommer jag i kontakt med er som arrangerar SciFest? 

Mejla oss på scifest@uu.se så svarar vi på din fråga.  

Senast uppdaterad: 2023-09-28