Program för allmänheten

Nästa SciFest är 10-12 oktober i Fyrishov. På lördagen får alla människor som är nyfikna på forskningen på Uppsalas universitet komma. De andra dagarna är vikta för skolklasser. Vi arbetar för fullt med att erbjuda en sprakande vetenskapsfestival i höst!

Här ser du programmet för 2023. I juni kommer programmet för årets SciFest.

Följ oss i sociala medier

Missa inte det som händer!
Instagram
Facebook

Kemishow - en magisk upplevelse!

Gör dig redo för en förtrollande resa in i kemins magiska värld! Kan eld vara grön? Eller lila? Och kan en vätska lyssna på musik? Svar på dessa frågor och många fler får ni när fem kemister från Uppsala universitet bjuder in till en sprakande kemishow. Välkomna! 

Kan man göra läkemedel med en 3D-skrivare?

Har du hört talas om 3D-skrivare? Visste du att 3D-skrivare kan vara mycket användbara för att producera komplexa mediciner i tablettform med mycket hög noggrannhet? Till exempel  kan man göra tabletter med en exakt dos av läkemedlet för småbarn eller blanda flera läkemedel i en och samma tablett, så att man bara behöver svälja en tablett, istället för flera. Vi kommer att visa er processen med 3D-printing och berätta mer om läkemedelsproduktionsprocessen och hur den hjälper barn och äldre.
UPPSALA  UNIVERSITET

LÖSLIGHET OCH EFFEKT AV LÄKEMEDEL

 Testa hur det är att vara läkemedelsforskare. För att ett läkemedel ska kunna fungera behöver det lösas upp i vätskan som finns i tarmen. Vi kommer att prova flera olika substanser (pulver) och ta reda på hur de löser sig i olja (som i tarmen när vi har ätit mat), vatten (som kan jämföras med hur det är i tarmen när vi inte ätit något) och surt vatten (vilket liknar hur det ser ut i magsäcken). UPPSALA UNIVERSITET

Virtuellt labb: Hur fungerar svårlösliga läkemedel i kroppen?

Du får testa att vara forskare på ett virtuellt farmaceutiskt labb. Ta på dig handskar och labbrock, använd pipetter, blanda - verkliga arbetsmoment som du kommer att utföra virtuellt. Med hjälp av din virtuella kollega behöver du hitta rätt lösningsmedel för att lösa upp en läkemedelssubstans. Animationer i den virtuella miljön kommer att belysa hur läkemedelsmolekyler interagerar med tarm vätskan efter att du har svalt en tablett.
UPPSALA UNIVERSITET

Res med solljusets superhjältar: Släpp loss cyanobakteriernas kraft i ett roligt och färgglatt äventyr!

Följ med på en fängslande resa in i cyanobakteriernas värld!  Upptäck hur dessa otroliga organismer utnyttjar solljuset för att skapa energi. De är naturens superhjältar. Utforska fotosyntesens fantastiska process när vi tillsammans extraherar ett proteinantennkomplex från spirulina. Delta i praktiska experiment och bevittna den gröna energins underverk!
UPPSALA UNIVERSITET

Virus och DNA

Precis som vi har mikrober DNA. Hur kommer de två DNA-strängarna ihop? Hur kan vi samla in och läsa av DNA från virus och andra mikrober i miljön?  Hur packar sig DNA i viruset? Det kan du lära dig genom att leka med LEGO, lera, magneter och dataspel. I montern finns forskare som pratar svenska och engelska.
SLU

Rita en läkemedelsmolekyl!

Kommer vi hitta ett nytt spännande läkemedel tillsammans? Alla deltagare får försöka rita en läkemedelsmolekyl som ska passa in i ett protein. Vi kommer försöka göra en ny molekyl som kan användas mot smärta och feber. I slutet försöker vi att skapa en utvald läkemedelsmolekyl i en dator och ser om den kan passa i proteinet eller inte. 
UPPSALA UNIVERSITET

Så här får vi koll på insekternas mångfald

Vår planet är egentligen insekternas: de är både flest och bäst. Ändå vet vi nästan ingenting om dem. I workshoppen kommer du själv att märka hur svårt det är att sortera massvis med insekter. Men nu ökar kunskapen snabbt tack vare DNA-metoder. Du får sortera insekter, pröva på enklare laboratoriemetoder och lära dig principerna bakom DNA-streckkodning. 
SLU

We are Cytiva!

Cytiva vill visa och berätta om hur spännande, rolig och viktig Life Science forskningen är!

Tillsammans med AI

Här får eleverna delta i och bidra själva till forskning kring vilka mänskliga relationer som väcks i mötet med artificiell intelligens. Genom att pröva en interaktiv upplevelse får eleverna chansen att efteråt reflektera över samtida teknikutveckling och vilken betydelse den skulle kunna ha i deras egna liv. Vad är AI? Och hur föreställer de sig en framtid där människor och AI lever sida vid sida?
UPPSALA UNIVERSITET

Chipsspelet

Tur och skicklighet ger dig bättre skörd. Forskare på SLU har skapat ett spel där du odlar två grödor, Först ska du räkna ut vad du behöver odla, sen är målet att få ut så många chips som möjligt. Hur skörden blir beror på många saker. Inte minst vädret. Under spelets gång träffar du på pollinerande insekter, daggmaskar, växtsjukdomar, ogräs med mera och får lära dig vilken betydelse de har för din skörd.
SLU

Datorstyrda system och cyberattacker

Kan du balansera en penna på fingret även när du får en knuff? Klarar datorstyrda system detta och vad händer vid en cyberattack? 
Come to our workshop and learn what we can control with our computers! Let us discuss what happens to the control when there is a cyber-attack.
UPPSALA UNIVERSITET

Förtrollande växter - molekylerna bakom färger och dofter

Ni får analysera pigment från olika växter och studera hur de skiljer sig åt. Kan du gissa växten baserat på doften? Både dofter och färger beror på molekylerna. 
SLU

Grönsaksbatterier

Hur kan potatis hjälpa en miniräknare att fungera? Vad händer när en smartphone laddas från ett uttag? Kom till oss för att ta reda på det! I denna aktivitet får deltagarna bygga ett batteri med vanliga grönsaker och frukter. Du kan också lära dig hur batterier som driver mobiltelefoner och elbilar ser ut inuti och hur de fungerar.
UPPSALA UNIVERSITET

Gör en språklig resa från dåtid till nutid

Med oss får du en inblick i vikingars språk och även överföra ditt namn till runtecken och bära med dig det som ett armband hem. Du får också inblick i dialekter, moderna låneord, svenskan ur ett flerspråkigt perspektiv och vad olika namn betyder. Ta också del av exempel från norskan, danskan och isländskan.

Bli en skalldetektiv!

Undersök djurskallar från museet genom att titta på tänder, ögonhålor och form. Vad berättar de för dig? Vi tar tillsammans reda på vad skallarna säger om vilken djurgrupp djuren tillhör, vad de äter och hur de lever.
EVOLUTIONSMUSEET

Upptäck materialegenskaper; prova, bryt och lär!

Välkommen in i materialteknikens värld!Inom materialtekniken blandas många olika vetenskapsområden såsom t.ex. matematik, fysik, kemi och teknik – allt för att förstå de olika materialens uppbyggnad, egenskaper, användningsområden och miljöpåverkan. I den här aktiviteten kommer du få ett smakprov på allt detta genom flertalet små korta minilaborationer.
JERNKONTORET

Giftjakten: Upptäck vilket miljögift som hotar djurlivet

Lär dig var miljögifter kommer ifrån och hur du kan undvika dem! Do you know how many chemicals humans produce and use, where they are found, and how they affect us and other animals? This is what we investigate in environmental toxicology. With us, you will learn where environmental toxins come from and how to avoid them. You can also try out some of the methods we use in our research, such as pipetting.
UPPSALA UNIVERSITET

Evolution i ett nötskal

Det finns uppskattningsvis 8,7 miljoner arter på jorden, några enkla som encelliga bakterier andra komplexa som fåglar och elefanter. Hur har denna mångfald uppstått? I vår workshop kan du styra det naturliga urvalet och direkt se vilka egenskaper och gener som ska föras vidare till nästa generation. Utvinn DNA med oss, titta på de molekyler som kodar för alla livsformer på vår planet och förstå vilken påverkan till och med människor kan ha på dem.
SLU 

Köra buss på bananskal?

Kan matavfall bli något bra? Varför blir bonden och bussen glada för ditt äppelskrutt? Hur kan du hjälpa till?Ta reda på vad som ska ner i bruna påsen, prova vårt spännande spel! Hälsa på mikroorganismerna som omvandlar matavfall till biogas och biogödsel. Varför inte passa på att se när de matas? Provsitt och fota dig i en tron av bestick som hamnat i matavfallet!
UPPSALA KOMMUN OCH SLU

Solceller - Ger dagens billigaste energi!

Framtidens viktigaste energikälla är solen. Med hjälp av solceller kan man omvandla solljus direkt till el. Visste du att solceller är redan nu det billigaste sättet att producera el på stora delar av jordklotet?  Ett snabbt byte till förnybara energikällor är en viktig del i kampen mot klimatförändringar.Vi kommer att utforska olika aspekter av solceller: Hur fungerarar solceller? Hur kopplar man ihop solceller till moduler?  Hur kan man lagra solel?
UPPSALA UNIVERSITET

En resa genom jordens yta

Vad gömmer sig under våra fötter? Hjälp oss ta reda på vad som finns dolt under markytan. During this workshop you will participate in an interactive presentation, where you will learn what is inside our earth and under our feet and how this is studied. You will help us overcome unexpected everyday challenges that interfere with our plans to discover more about the subsurface. Hopefully, with your help, we will be able to complete our task and see what was hidden under the surface.
UPPSALA UNIVERSITET

Den Radioaktiva Orkestern

Har du någonsin undrat hur vanligt radioaktiv strålning är i vardagen? Och vad exakt är strålning?Kom och lär er om elementarpartiklar och hur dom detekteras. Vi förklarar vetenskap med paralleller till konst: Vi kommer visa er hur man kan göra musik med en radioaktiv orkester, bli en målare utan penslar, och väva samman partiklarnas spår i en virtuell miljö.Radioaktiv strålning finns överallt omkring oss. Att upptäcka och detektera den kan bli ett riktigt mästerverk!
UPPSALA UNIVERSITET

Häftiga materialegenskaper och dess tillämpningar i miniatyriserade system

Kännedom om olika material och deras egenskaper är essentiellt för både vår vardag, och all teknik och vetenskap som vi lever med idag. Materialvetenskap och mikrosystemteknik kombinerar kemi och fysik, och sätter gränserna för vad vi kan uppnå inom teknik och forskning inom många olika fält. Vårt mål är därför att visa och demonstrera intressanta materialegenskaper och dess tillämpningar inom miniatyriserade system.
UPPSALA UNIVERSITET

En elektrifierande resa: Var med i omställningen mot framtidens hållbara samhällen

Drömmer du att bli elingenjör? Träffa ett proffs, se utbildningar och hur vi bidrar till samhället. Testa att använda kroppen för att generera el och lär dig om elgenerering och kretsar. Lägg din mobil i den magiska boxen och lär dig om elektromagnetiska vågor och trådlös kommunikation. Testa att röra saker som efterliknar mänskliga vävnader som en "WIFI-signal" skulle se dem och lär dig om plattformar och hur dessa kan hjälpa rädda liv.
UPPSALA UNIVERSITET

Du får inte passera! – En Magic Box-upplevelse

Har du någonsin lidit av dålig Wi-Fi-mottagning för din smartphone, surfplatta eller bärbara dator? Vissa material kan blockera en Wi-Fi-signal; kan det vara en del av ditt problem? I denna workshop kommer du att göra ett experiment för att ta reda på vilket material som orsakar störst minskning av signalstyrkan från en trådlös router eller liknande. 
UPPSALA UNIVERSITET

Utforska rymden och universum

Hör rymdforskare och ingenjörer berätta om den senaste rymdforskningen och rymdtekniken framför vår rymdfarkostmodell och olika instrument!
INSTITUTET FÖR RYMDFYSIK OCH UPPSALA UNIVERSITET

Kemi är kul!

Det bästa sättet att lära sig kemi är genom experiment, och det bästa sättet att inspirera framtida kemister är genom fantastiska experiment. Vi kommer att presentera ett antal experiment som visar viktiga kemiska begrepp på ett roligt sätt. Men ännu viktigare är att våra demonstrationer syftar till att inspirera och väcka nyfikenhet. Vi planerar att visa några klassiska experiment, även sådana som inte utförs så ofta.
UPPSALA UNIVERSITET

Känn och lukta på skogen!  - Utforska material och produkter från skogen med dina elever

Här kan du prova på två olika saker där datorer kan göra otroliga saker. Du kan spela ett enkelt men svårt spel bara genom att tänka (eller genom att inte tänka?). När du tröttat ut din stackars hjärna kan du istället prova på att skapa egna bilder med hjälp av en artificiellt intellegent datakonstnär. Vi skriver förstås ut bilden, så du får ta med den hem om du vill.
SLU

Energi till Sverige

I Vattenfallgymnasiets aktivitet får du känna på och lära dig mer om energi.  Aktiviteten ger en inblick i vad energi är och hur energi påverkar vår vardag och vidare hur vår vardag påverkar vår miljö.

Att dansa i regnet eller be för solen: hur kan vi förstå och hantera nuvarande och framtida extrema väderhändelser?

Få en djupare förståelse för globala klimatutmaningar som extremväder och översvämningar genom experiment och spel!
Enter the captivating world of climate science and disaster science! Through hands-on activities we will look at how extreme weather events, like heatwaves and droughts, are affected by the changing climate. You will also discover how dry soil conditions relate to floods, and how this affects our lives and surroundings.
UPPSALA UNIVERSITET

Jordbävningar och jordens inre

Kan du göra en större jordbävning än din klasskamrat? Här får du prova att göra din egen jordbävning! Du får även prova att med enkla medel hitta epicenter för en jordbävning som inträffat i Sverige och lära dig hur ett mätinstrument för jordbävningar (en seismometer) fungerar. 
UPPSALA UNIVERSITET

Look out! What the eye can tell about attention.

What is it that captures your attention? And how easy is it to keep (or loose) your focus? Scientists use the eyes as a window to the brain to answer those questions. From where you look and how you look at things, we can understand so much about what grabs your attention, what are your interests, your strategies for learning and possibly your inner state and emotions. Here, you will try it out yourself, see what your eyes can tell and learn more on the role of attention in your daily life.
UPPSALA UNIVERSITET

Kretsloppsteknik - hur kan vi minska miljöpåverkan från vår mat

Maten vi inte äter hamnar i våra sopor, hur kan vi göra för att minska mängden mat som slängs? Den mat som vi ändå kastar kan vi  omvandla till djurfoder med hjälp av fluglarver. Den mat som vi faktiskt äter omvandlas till kiss och bajs i vår kropp, är detta något äckligt eller en oväntad resurs som vi kan använda till att producera ny mat. Kretsloppet behövs för att ingen skall behöva gå hungrig i framtiden.
SLU

Utforska luktens och smakens värld!

Genom att använda dig av ditt eget lukt- och smaksinne får du i denna aktivitet lära dig mer om världen och vår historia.Hur luktade det egentligen förr i tiden? Varför smakar och doftar växter som de gör? Vad doftar det vi använder i mediciner? Varför tycker vi om att äta vissa saker men tycker att annat är äckligt?Lukta och smaka dig till svaren på dessa frågor och mycket annat tillsammans med Uppsala universitets museer.

Uppfinn framtidens läkemedel!

Vad är läkemedel? Hur fungerar de och hur gör man dem? Här kan du titta på läkemedelsmolekyler i virtual reality, tävla i att bygga läkemedelsmolekyler på tid och få en burk med ditt alldeles egna placebo. Du kan även ställa dina frågor om läkemedel och kemi. Vilket läkemedel skulle du vilja uppfinna i framtiden?
UPPSALA UNIVERSITET

Kan man spela spel med tanken? Kan AI skapa bilder?

Här kan du prova på två olika saker där datorer kan göra otroliga saker. Du kan spela ett enkelt men svårt spel bara genom att tänka (eller genom att inte tänka?). När du tröttat ut din stackars hjärna kan du istället prova på att skapa egna bilder med hjälp av en artificiellt intellegent datakonstnär. Vi skriver förstås ut bilden, så du får ta med den hem om du vill.
UPPSALA UNIVERSITET

Rymdstäder och hållbar utveckling

Lär dig mer om hur vi kan bygga rymdbostäder och överleva ute i rymden! Efter en kort presentation om rymdstäder och hållbarhetsfrågor (återvinning, kretslopp, cirkulär ekonomi, etik och planetärt skydd (planetary protection) kommer deltagarna att få fundera på hur de vill bygga en rymdstad som tar hänsyn till  hur resurser (t. ex energi, luft, vatten och mat)  och avfall ska hanteras för att skapa en intressant och meningsfyll tillvaro (arbete och fritid).  
Swedish Collegium for Advanced Studes, Sveriges Lantbruksuniversitet och Svenska Rymdsällskapet 

Uppsalas historia som industristad

Uppsala var en livaktig industristad under ett århundrade fram till 1970-talet.  Sök information i böcker, webb och kartor och delta i ett frågeformulär (quiz). Möt människor som var med och kan berätta.
UPPSALA INDUSTRIMUSEUM

Skogens insekter

Här får du träffa levande insekter! Du kanske kan få din egen snytbagge som husdjur – vad behöver du ge den att äta? Kolla in granbarkborrens åtta tänder i förstoring! Vad är det för insekter som gör alla vackra spår man kan hitta i stockar och grenar i skogen? Och varför kan en del insekter vara besvärliga för skogsbruket? Ta med bilder på insekter du har sett så kan vi berätta vad det är. 
SLU

Unveiling the Power of 3D Printing in Medicine: Exploring Materials and Cells!

Get ready for an amazing experience where you'll have the chance to explore cool 3D printed parts and try out special mini-labs called "lab-on-a-chip" devices! These special creations are super important in medicine, and you'll learn all about them. Not only will you see the awesome things that can be made with a 3D printer, but you'll also watch one in action. We're really curious about cells and how they react to different materials in 3D printing, so you'll even get to see images of them.
UPPSALA UNIVERSITET

Programmera LEGO-robotar!

Kan du få roboten att klara hinderbanan och ta sig in i mål? Kom och programmera LEGO-robotar! Få roboten att dansa, ta sig igenom trafiken och runda hindren. Under workshopen får deltagarna en introduktion till blockprogrammering, för att sedan med hjälp av färdiga kod-block instruera robotarna att lösa problemen som de ställs inför.
UPPSALA UNIVERSITET

Att inneslutas i en såpbubbla

Staffan Yngve och medhjälpare demonstrerar en prototyp till en såpbubbleapparat framtagen för Tom Tits experiment.
UPPSALA UNIVERSITET

Making the invisible visible – How does mass spectrometry imaging work?

Do you want to know how scientists can visualize the chemical composition of various tissue sections and therefore reveal the background of diseases? Do you want to paint some beautiful pictures with our special invisible ink, then turn into an imaging scientist/magician and make it all visible? 
UPPSALA UNIVERSITET

Evolutionens spel

Kom och observera hur evolution fungerar! Ni behöver inte vänta miljoner år, bara några minuter räcker fint! Ni ska vittna hur en djurpopulation reagera mot miljöpåfrestning. Hur visas det? Med spelkort och tärningar... Alla välkomna att spela "Evolutions spel"!
UPPSALA UNIVERSITET

Bacteria & Antibiotic Resistance

What are antibiotics? How can bacteria be resistant to antibiotics? Can this resistance be a problem? Can we do something about it? In this station, answers to these questions and many more will take you on a fun journey where you will learn about bacteria, ways to fight them when needed, and how antibiotic resistance works. Come and learn with us!
UPPSALA UNIVERSITET

Mattekluringar

Beskrivning: Är du vetgirig, kreativ och älskar att lösa problem? Kom och prova på mattekluringar hos oss! Här får du testa din förmåga att tänka stort, litet och utanför boxen.

Mattecentrum

Senast uppdaterad: 2024-02-12